Tensiuni pe tema Muntelui Templului din Ierusalim

26 August 2012 17:22 Religia în lume

Membri ai comunităţii evreieşti din Israel au respins afirmaţiile preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care a spus că iudeii au încercat să îi fure pe creştini şi musulmani de sanctuarele lor şi că Ierusalimul va fi pentru totdeauna arab, islamic şi creştin.

Cu ocazia celei de-a 43-a comemorări a celor ucişi de actul criminal de la Moscheea Al Aqsa, preşedintele Palestinian a spus: „Atacul incendiar a fost opera unor fanatici criminali şi s-a întîmplat chiar sub nasul autorităţilor de ocupaţie israeliene. Scopul lor este de a fura musulmanilor şi creştinilor sanctuarele lor, să distrugă moscheea Al Aqsa şi să clădească un templu iudaic” pentru agenţia Palestinian News Network.

Moscheea Al Aqsa, cel de-al treilea loc sfânt al islamicilor este în vechea cetate a Ierusalimului pe Muntele Templului, un loc considerat cel mai sfânt pentru toate trei religiile cărţii. Se crede că aici a fost Templul iudaic înainte de distrugerea lui de către romani în anul 70 A.D.

Atacul din 1969 a fost făcut de Denis Michael Rohan, care a dat foc moscheii şi a distrus o parte din ea, precum şi o strană veche de 1000 de ani. Rohan este un creştin evanghelic din Australia, cu probleme mentale, care a vrut să distrugă moscheea pentru a grăbi a doua venire a lui Hristos.

Abbass a spus că Ierusalimul este inima identitiăţii palestinene şi rămâne capitala eternă a statului palestinian.

Oficialul a adăugat că nu va fi pace, securitate şi stabilitate până ocupaţia şi coloniştii vor dispărea din Ierusalim.

Reprezentantul evreu al Uniunii Ortodoxe din New York a spus că remarcile preşedintelui Palestinian sunt scandaloase: „Existenţa celor două temple nu este doar posibilă. E o realitate că Ierusalimul a fost capitala Israelului de pe vremea Împăratului David. E o realitate că în Israelul modern toate sfintele locuri sunt protejate şi deschise popoarelor de toate credinţele. E o realitate că Ierusalimul este şi va rămâne un oraş unit, capitala Israelului şi a poporului evreu pentru totdeauna”.

Primul Ministru al Israelului Benjamin Netanyahu s-a declarat „dezamăgit de comentariile lui Abbas şi a spus că ele sunt ecoul unor teorii ale conspiraţiei scandaloase despre Muntele Templului, care sunt domeniul elementelor extremiste”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://global.christianpost.com

Ultimele din categorie