În luna septembrie, la 5 secole de la schismă, va avea loc o vizită papală "istorică" în Marea Britanie
Biserica Catolică și guvernul britanic au insistat luni, 5 iulie 2010, asupra caracterului "istoric ridicat" al vizitei de Stat a Papei Benedict al XVI-lea, în septembrie 2010, în Regatul Unit.
Biserica Catolică și guvernul britanic au insistat luni, 5 iulie 2010, asupra caracterului "istoric ridicat" al vizitei de Stat a Papei Benedict al XVI-lea, în septembrie 2010, în Regatul Unit, justificând costurile ridicate ale acestei premiere, la cinci secole după ruptura lui Henry al VIII-lea de Roma.
Detaliile vizitei programate pentru perioada 16-19 septembrie 2010 au fost divulgate simultan la Londra și Vatican.
"Guvernul este hotărât să facă din această vizită un succes deplin", a spus în cadrul unei conferințe de presă la Londra, lordul Patten, însărcinat de primul-ministru David Cameron cu organizarea turneului papal criticat în mai multe privințe de mass-media din Marea Britanie, în special din cauza cheltuielilor pe care le generează în bugetul de austeritate.
Regatul Unit va aloca acestui eveniment 10-12 milioane lire sterline (12 - 14.5 milioane euro) afară de costurile poliției și de securitate nespecificate, a indicat Lord Patten.
Fostul comisar european și ultimul guvernator britanic în Hong Kong, catolic într-o țară majoritar anglicană, a susținut că factura deplasării de 4 zile o va depăși cu puțin pe cea a summit-ului recent al G20 de la Toronto, care a durat o zi.
Co-organizator al conferintei de presă, Arhiepiscopul Vincent Nichols, președinte al Conferinței Episcopilor din Anglia și Țara Galilor, a declarat că a primit aproximativ 5 milioane de lire sterline (6 milioane de euro), din care 4/5 provenind din donații private, pentru satisfacerea cheltuielilor cauzate de “înalta“ vizită "istorică", care suscită entuziasmul lui Benedict al XVI-lea.
Ca răspuns la întrebările presante ale jurnaliștilor, Arhiepiscopul Nichols părea să excludă faptul că Papa va profita de venirea sa pentru a se scuza din nou, în contextul unor scandaluri care implică preoți pedofili în mai multe țări.
Biserica Angliei "a condamnat pe bună dreptate abuzul și a criticat pe bună dreptate" reacția lentă a Vaticanului. "Nu cred că vom pierde timpul stingând acest foc“. "Regatul Unit nu este Belgia, nici Irlanda, nici Statele Unite", a argumentat el.
În mod similar, "nimeni nu ar trebui să facă presiuni asupra Papei să se întâlnească cu victimele abuzurilor, doar pentru a-și creea o imagine bună", a spus el.
Papa Benedict al XVI-lea va fi primit pe 16 septembrie 2010 de către Regină, capul Bisericii Anglicane, în palatul său scoțian din Holyroodhouse, Edinburgh.
El va celebra o messă în Glasgow, a declarat Rev. Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, într-un comunicat.
La Londra, acesta se va întâlni cu "reprezentanți din mediile politic, cultural și economic", la Westminster Hall, și va participa la o celebrare ecumenică în Westminster Abbey.
Papa va prezida, de asemenea, ritul beatificării cardinalului John Henry Newman, la Birmingham, teolog și profesor al secolului 19, convertit la catolicism.
Papa Ioan Paul al II-lea, în 1982, a fost primul pontif care a vizitat Regatul Unit, de când regele Henric al VIII-lea a rupt legătura cu Roma și cu catolicismul, în 1534, instituind Biserica Anglicană.
Vizita pastorală, mai puțin importantă decât o vizită de stat, a cunoscut un impact considerabil în această țară cu 4.2 milioane catolici, din 61 milioane de locuitori. (KSLCatalin)