Luni încep înscrierile la facultate

Educaţie

Luni încep înscrierile la facultate

    • Luni încep înscrierile la facultate
      Luni încep înscrierile la facultate

      Luni încep înscrierile la facultate

Universităţile din Iaşi îşi deschid porţile către liceenii care au luat examenul de bacalaureat, înscrierile derulându-se între 16 şi 20 iulie. În cazul majorităţii facultăţilor de la cele cinci universităţi de stat ieşene, admiterea se desfăşoară pe baza notelor obţinute la examenul de bacalaureat.

Înscrierile la admiterea în facultate debutează luni şi se vor încheia în data de 20 iulie. Astfel, absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat au de ales între zeci de specializări, unele cu predare în limbi străine. Astfel, la cele 15 facultăţi ale Universităţii „Al. I. Cuza“ s-au scos la concurs 6.929 de locuri pentru studii de licenţă: 3.654 fără taxă şi 3.275 cu taxă, în total 90 de specializări. Taxa de înscriere variază între 100 şi 250 de lei.

La UAIC, principalul criteriu de admitere este media examenului de bacalaureat, însă la unele facultăţi sunt organizate probe suplimentare, astfel: la Facultatea de Drept candidaţii vor susţine un test de limă română, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport o probă sportivă, iar la Facultatea de Informatică se va da un test de informatică sau matematică. „Pentru specializările care sunt predate în limbi străine de la facultăţile de Geografie şi Geologie şi la cea de Economie şi Administrarea Afacerilor, candidaţii vor susţine teste de limbă-franceză, respectiv engleză“, au anunţat reprezentanţii UAIC.

Rezultatele admiterii pentru studii de licenţă vor fi anunţate în intervalul 21-23 iulie, iar acolo unde vor rămâne locuri libere se va organiza şi o sesiune de toamnă, în perioada 10-12 septembrie.

La Facultatea de Teologie Ortodoxă pentru studiile universitare de licenţă, candidaţii se pot înscrie la specializările: Teologie pastorală (4 ani) - 70 de locuri la buget, 70 de locuri cu taxă şi 2 locuri pentru candidaţi din Rep. Moldova, Teologie didactică (3 ani) - 15 locuri la buget şi 10 locuri cu taxă, Teologie asistenţă socială (3 ani) - 15 locuri buget şi 10 locuri cu taxă şi Artă sacră (3 ani): 30 de locuri la buget, 20 de  locuri cu taxă şi 1 loc destinat candidaţilor din Rep. Moldova. Taxa de înscriere la examenul de admitere este de 160 de lei, iar taxa de şcolarizare pentru studii universitare de licenţă, locurile cu taxă, este de 2.000 de lei pentru anul universitar 2012-2013. Selecţia candidaţilor şi afişarea rezultatelor va avea loc între 21 şi 23 iulie.

Test grilă la UMF, taxă unică de înscriere la USAMV şi concurs de dosare la UTI

Concursul de admitere în învăţământul superior de stat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ se organizează pentru următoarele specializări: Medicină, Medicină dentară, Farmacie, Asistenţă medicală generală, Nutriţie şi dietetică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică dentară, Bioinginerie.  În perioada 16-22 iulie au loc înscrierile, iar în data de 25 iulie candidaţii vor susţine testul grilă.

La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi (UTI) sunt disponibile un număr de 2.950 de locuri, dintre care 5 destinate candidaţilor de etnie romă, la care se adaugă 15 locuri pentru tineri de origine română din Republica Moldova cu diplomă de bacalaureat obţinută în România şi 109 locuri pentru tineri de origine română din diaspora. La Politehnica ieşeană, înscrierile se vor finaliza în data de 31 iulie, în mare parte admiterea desfăşurându-se în baza concursului de dosare, însă există specializări unde candidaţii vor susţine teste eliminatorii: de exemplu, la Facultatea de Automatică se va da un test grilă, iar la Facultatea de Arhitectură viitorii studenţi vor susţine un test de aptitudini la disciplina desen. Şi aici pentru locurile rămase libere va fi organizată o a doua sesiune de admitere în toamnă, în perioada 6-21 septembrie.

Sesiune de înscrieri pentru admiterea în învăţământul superior debutează luni şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, dosarele urmând a fi înregistrate până în data de 25 iulie, între orele 8:00-16:00. Oferta educaţională presupune 850 de locuri, finanţate de la bugetul de stat sau cu taxă, în cadrul a treisprezece specializări la facultăţile de Agricultură, Horticultură, Zootehnie şi Medicină Veterinară.

Admiterea se face fără probe de examen, pentru toate domeniile, criteriile de admitere, după notele de la bacalaureat, sunt: 50% nota la limba şi literatura română şi 50% nota la matematică/istorie sau una dintre probele scrise, la alegere. Taxa de înscriere este unică, în cuantum de 150 de lei. 

În aceleaşi perioade, la universităţile de stat are loc şi admiterea la studiile universitare de masterat, la unele specializări fiind introdusă şi o probă de interviu pentru a accede pe unul dintre locurile fără taxă.