Maltratarea în copilărie are consecinţe grave asupra echilibrului emoţional
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, maltratarea lasă urme în materia albă a creierului, ceea ce ar putea explica tulburările depresive sau recurgerea la droguri, observate mai frecvent la cei care au fost brutalizaţi în timpul copilăriei.
Astfel, perturbările la nivelul materiei albe observate la adolescenţii maltrataţi în copilărie pot fi asociate cu un risc crescut de tulburări psihiatrice, în special depresie, comportamente de dependenţă şi utilizare de droguri.
Studiul a fost efectuat pe un grup de 19 adolescenţi voluntari care nu prezentau nici o tulburare psihiatrică, dar care au fost brutalizaţi în copilărie, dar şi pe un grup martor de 13 adolescenţi voluntari care nu au fost nici subiecţii, nici martorii unor violenţe.
La capătul studiului care a durat cinci ani s-a constatat că cinci tineri din cei 19 au dezvoltat o depresie, faţă de unul singur din grupul martor şi că patru au devenit consumatori de droguri, faţă de unul din celălalt grup. În cazul lor s-au observat modificări la nivelul materiei albe.