Mănăstire ortodoxă salvată prin „intervenţie divină”

Ortodoxia în lume

Mănăstire ortodoxă salvată prin „intervenţie divină”

    • Mănăstire ortodoxă salvată prin „intervenţie divină”
      Mănăstire ortodoxă salvată prin „intervenţie divină”

      Mănăstire ortodoxă salvată prin „intervenţie divină”

Mănăstirea ortodoxă a Maicii Domnului din Saidnaya este un locaş de rugăciune şi lucrare în numele Domnului Hristos din Siria.

În urma recentelor violenţe în care sunt implicate forţele guvernamentale şi rebelii insurgenţi, un obuz a intrat şi a străpuns zidurile groase ale mănăstirii. Impactul a fost foarte puternic şi numai o minune a lui Dumnezeu – mărturiseşte maica stareţă Verona – a împiedicat proiectilul să explodeze şi să distrugă mănăstirea. Obuzul a trecut de ziduri şi a explodat la distanţă, fără a face victime.

“Fecioara Maria a oprit obuzul să explodeze, cu mâinile ei”, a spus monahia care a interpretat acest fapt ca pe un mesaj de la Dumnezeu, care „priveghează asupra noastră şi asupra locurilor sfinte”.

Liniştea şi rugăciunea mănăstirii sunt deseori tulburate de bombardamentele din preajma locaşului şi de împuşcăturile care se aud din apropiere. Călugăriţele spun că exploziile vin din oraşele învecinate  Rankus şi Talfita, puncte focale ale operaţiunilor militare care încearcă să elimine rebelii şi dezertorii din armată.

Forţele regimul lui Bashar al Assad au incendiat zeci de case ale protestatarilor sau posibililor rebeli din oraşele de lângă mănăstire. Ele au folosit motorină, cu care au stropit casele celor vizaţi, pentru ca apoi să le dea foc.

Clădită în 547 AD, Mănăstirea Maicii Domnului din Saidnaya este una dintre mănăstirile simbol ale ortodoxiei universale, fiind loc de pelerinaj, centru de spiritualitate monastică, orfelinat pentru copii săraci şi redacţia unei reviste ortodoxe.  În satele din jurul mănăstirii, oamenii mai vorbesc limba siriacă, urmaşa limbii aramaice, care a fost vorbită de Mântuitorul Hristos.

Mănăstirea aparţine de Patriarhia Ortodoxă de Antiohia, care are sediul la Damasc.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://ocl.org