Mănăstirea Topolniţa, la ceas de praznic

Episcopia Severinului şi Strehaiei

Mănăstirea Topolniţa, la ceas de praznic

    • Mănăstirea Topolniţa, la ceas de praznic
      Mănăstirea Topolniţa, la ceas de praznic

      Mănăstirea Topolniţa, la ceas de praznic

Miercuri, 21 mai, sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena va aduna credincioşi din toate părţile Mehedinţiului la hramul bisericii de lemn a Mănăstirii Topolniţa.

Sfânta Liturghie praznicală va fi săvârşită la altarul de vară al sfântului aşezământ monahal, de către un sobor de ieromonahi şi de preoţi, sub protia părintelui arhimandrit Pavel Nicolăescu, stareţul mănăstirii.

Ca prinos de recunoştinţă adus ctitorilor, stareţilor şi vieţuitorilor, închinătorilor, donatorilor şi binefăcătorilor acestei mănăstiri, adormiţi întru dreapta credinţă, după Sf. Liturghie se va oficia apoi slujba parastasului.

După tradiţie, prima biserică a mănăstirii Topolniţa a fost zidită de Sfântul Nicodim (secolul al XIV-lea). Biserica actuală, în forma de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de ctitorul Lupu Buliga. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore "Grecul" şi Dima "Romanul". Remarcabilă este tema "Judecata de Apoi", pictată în faţada exterioară vestică, la fel ca la mănăstirile din Moldova.

După secularizare (1863), schitul a fost părăsit şi reînfiinţat în 1930. (Sursa: episcopiaseverinului.ro)