Mâncarea de tip fast-food amplifică simptomele astmului la copii

Social

Mâncarea de tip fast-food amplifică simptomele astmului la copii

Potrivit unui studiu realizat în Aukland, Noua Zeelandă, copiii şi adolescenţii care consumă mâncare de tip fast-food de cel puţin trei ori pe săptămână riscă mai mult să sufere de astm sever, rinită alergică şi eczeme. Studiul are la bază datele a 319.000 adolescenţi de 13-14 ani şi a 181.000 copii de 6-7 ani, care au participat la un vast studiu internaţional având ca subiect astmul şi alergiile în copilărie, început în 1991. În cercetare au fost implicate circa 100 de ţări.

Cercetătorii au intervievat adolescenţii şi părinţii copiilor despre regimul alimentar şi gravitatea simptomelor respiratorii observate în ultimele 12 luni. Ei au descoperit că mâncarea fast-food a fost singurul tip de hrană „asociat“ cu agravarea simptomelor în astm şi alergii.

În schimb, consumul de fructe de trei sau de mai multe ori pe săptămână pare a avea un efect protector, cu scăderea gravităţii simptomelor cu 11% la adolescenţi şi cu 14% la copii.