Manifestări culturale la 163 de ani de la naşterea poetului naţional

Social

Manifestări culturale la 163 de ani de la naşterea poetului naţional

    • Manifestări culturale la 163 de ani de la naşterea poetului naţional
      Biserica Uspenia din Botoşani

      Biserica Uspenia din Botoşani

    • Manifestări culturale la 163 de ani de la naşterea poetului naţional
      Manifestări culturale la 163 de ani de la naşterea poetului naţional

      Manifestări culturale la 163 de ani de la naşterea poetului naţional

Marți, 15 ianuarie, se împlinesc 163 de ani de la naşterea, la Ipoteşti, a lui Mihai Eminescu. În toate instituţiile cu caracter cultural şi educaţional sunt organizate în această perioadă diverse manifestări tematice: dezbateri, concursuri, mese rotunde, lansări de carte etc. Tot la această dată, începând cu anul 2010, este marcată şi Ziua Culturii Naţionale, „o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional“.

Poetul nepereche Mihai Eminescu este omagiat într-un mod cu totul special în partea de nord a ţării; la Ipoteşti, Botoşani, răsărea, în urmă cu 163 de ani, Luceafărul poeziei româneşti, iar drumu-i pe bolta cerească a literaturii române a trecut prin târgul minunat al Ieşilor. La Iaşi, Eminescu este sărbătorit, la muzeul care-i poartă numele, printr-o suită de manifestări ce vor debuta la ora 14:00: „Povestea unui Muzeu - aduceri aminte de-acum 24 de ani ...“,  Lansare de carte: „Poesii alese“ de Mihai Eminescu, prefaţă, selecţie şi traduceri de Mario Castro Navarrete, urmate de un program de omagial, „Întâlnire cu Eminescu“, susţinut de Trupa de teatru „Thalienii“ ai Ateneului Tătăraşi. La aceste evenimente participă elevi ai Liceului Teoretic „Al. I. Cuza“.

Zilele Eminescu la Botoşani

Ediţia a XLIV-a a Zilelor Eminescu se va desfăşura în acest an, în perioada 14-16 ianuarie, la Botoşani, Ipoteşti şi Vorona. Potrivit programului, astăzi va avea loc o şezătoare literară tradiţională, dar şi un pelerinaj al scriitorilor invitaţi la conacul familiei Iuraşcu din Joldeşti şi la Mănăstirea Vorona. Mâine, de Ziua Culturii Naţionale, vor fi depuse jerbe la statuia poetului Mihai Eminescu din faţa Teatrului din Botoşani, ulterior fiind programat un Te Deum la Biserica Uspenia, unde a fost botezat poetul, precum şi o altă slujbă religioasă la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Ipoteşti. Aici, la Casa memorială a poetului, vor avea loc lansări de carte, vor fi prezentate noutăţile editoriale eminesciene, spectacol de teatru şi poezie, vernisajul expoziţiei de pictură „Cer şi pământ“. Printre scriitorii ce vor lua parte la manifestări se numără Cezar Ivănescu, Lucian Vasiliu, Emil Iordache, Liviu Apetroaie, Ion Mircea, precum şi nominalizaţii la Premiul Naţional de Poezie „M. Eminescu“ - Opera Prima şi Opera Omnia.

La Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ - Opera Prima, ediţia a XIV-a, şi Opera Omnia, ediţia a XXII-a, ce se va desfăşura tot în data de 15 ianuarie, rapsodul Grigore Leşe va susţine un concert extraordinar - „De dragoste, de război, de moarte, de unul singur“.

Nominalizaţii la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ pentru Opera Omnia sunt scriitorii Mircea Cărtărescu, Nicolae Prelipceanu, Ovidiu Genaru, Ion Mureşan, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu.

Ieri a debutat cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu“, ce se desfăşoară la Suceava, Călineşti Cuparencu şi Putna; astăzi vor fi depuse coroane de flori la busturile poetului de la Călineşti Cuparencu şi Putna, iar la Mănăstirea Putna  va fi decernat şi  Premiul Naţional „Mihai Eminescu“, oferit de organizatorii - Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera“, Primăria comunei Şerbăuţi, Mănăstirea Putna şi Colegiul „Petru Muşat“ din Suceava.

Ziua Culturii Naţionale la Chişinău. Concurs dedicat etnicilor români din afara graniţelor

Tinerii etnici români din afara graniţelor ţării, cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, pot participa la concursul de eseuri online „Suntem români şi punctum“, organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni. Eseurile, care trebuie să conţină cel mult 5.000 de caractere, pot fi transmise până pe 18 ianuarie, pe pagina de internet la adresa: www.hurmuzachi.ro/eminescu, urmând ca în 24 ianuarie să fie anunţaţi câştigătorii.

Potrivit site-ului Universităţii din Bucureşti, în selectarea câştigătorilor va conta în proporţie de 50% numărul de voturi obţinute de fiecare eseu şi 50% nota acordată de un juriu compus din reprezentanţii institutului (jurnalişti şi profesori universitari).

Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează mâine, 15 ianuarie, conferinţa „Medieval şi Modern în Cultura Română“, ce se va desfăşura sub forma unui dialog inedit dintre istoricul Andrei Eşanu, membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi membru de onoare al Academiei Române, şi istoricul Petre Guran, directorul ICR Chişinău.