Manifestări diverse pentru celebrarea Zilei Armatei Române

Social

Manifestări diverse pentru celebrarea Zilei Armatei Române

În acest an, Ziua Armatei Române va fi marcată printr-o serie de manifestări organizate, joi și vineri, în toate localitățile unde sunt unități militare, în țările în care România are acreditați atașați ai apărării și în bazele militare din teatrele de operații unde sunt dislocați militari români.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, se va afla joi alături de studenții anului I ai Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" la ceremonia de depunere a jurământului militar în Piața Mare din Sibiu, iar apoi va participa, în Piața Victoriei din Timișoara, la ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Batalionului 32 Infanterie "Mircea" cu Ordinul național Virtutea Militară în grad de Mare Ofițer cu însemn de război.

Ministrul se va mai întâlni la unitatea militară din Cetatea Aradului cu militarii arădeni, la ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" cu Ordinul național "Virtutea Militară în grad de cavaler cu Însemn de pace".

Tot joi militarii Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt" organizează o vizită la familia eroului sublocotenent post mortem Valerian Leu, militar căzut la datorie în teatrul de operații din Afganistan, și o vizită la Asociația "Familia Nostra" din Iași, unde militarii vor oferi dulciuri, rechizite, încălțăminte copiilor din acest centru.

Alimentele au fost achiziționate din contribuțiile benevole ale personalului Batalionului 151 Infanterie ''Lupii Negri'' din Afganistan.

Potrivit MApN, statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe întreg teritoriul țării organizează, cu ocazia Zilei Armatei României, Ziua Porților Deschise, activități cultural-artistice și sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții, gale de filme și spectacole.

La Carei, în fața Ansamblului Monumental, ceremoniile militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori vor avea loc vineri, de la ora 10,00.

În București, ceremoniile militare de depuneri de coroane și jerbe de flori se vor desfășura vineri la Monumentul Eroilor căzuți la datorie în teatrele de operații și pe teritoriul României (Parcul Tineretului) — ora 8,30, Mormântul Ostașului Necunoscut (Parcul Carol) — ora 10,00 și la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare "Carol I") — ora 12,30.

Începând cu ora 18,30, militari din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național — B-dul Regina Elisabeta — B-dul Eroilor Sanitari — Str. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu — Șoseaua Cotroceni — B-dul Iuliu Maniu — B-dul Vasile Milea — B-dul Timișoara.

La Muzeul Militar Național "Regele Ferdinand I" din Capitală va avea loc Ziua Porților Deschise.

Cu aceeași ocazie, peste 800 de studenți și elevi din anul I din instituțiile militare de învățământ vor depune joi jurământul militar.

La București, festivitatea depunerii jurământului militar se va desfășura la Academia Tehnică Militară, începând cu ora 11,00, și la Institutul Medico-Militar, începând cu ora 9,00.

*****

Ziua Armatei Române a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, prin care Ziua Forțelor Armate a fost mutată din 2 octombrie (Decretul nr. 125/20 iulie 1951, care instituia Ziua Forțelor Armate ale R.P.R.) în data de 25 octombrie. În decret nu se face nicio referire explicită la motivul acestei decizii, care la vremea respectivă a însemnat un act de curaj.

25 octombrie 1944, Ziua Armatei Române, semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupație și administrație străine. Acesta a fost singurul obiectiv strategic național, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România și Puterile Aliate și Asociate, încheiat la 10 februarie 1947.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 de militari, dintre care 76.275 de prizonieri.

Eliberarea părții de nord-vest a României nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata Română, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. "Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare".