Manifestări la Casa „Enescu“ de la Liveni
Duminică, 21 august, Casa Memorială „George Enescu“ din localitatea Liveni, judeţul Botoşani , va găzdui o serie de manifestări culturale dedicate împlinirii a 130 de ani de la naşterea celui mai mare compozitor român.
Manifestările, organizate de Consiliul Judeţean Botoşani, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, Muzeul Judeţean şi Primăria comunei George Enescu, vor cuprinde spectacole de muzică şi poezie, precum şi o expoziţie de grafică semnată de artista Constanţa Abălaşei Donosă din Brăila.
George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, la Liveni, în judeţul Botoşani, şi s-a stins din viaţă la Paris, pe 4 mai 1955, la vârsta de 74 de ani. Numele său a rămas înscris în istoria culturii româneşti, graţie contribuţiei sale de compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor, fiind considerat cel mai important muzician român şi unul dintre cei mai proeminenţi muzicieni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Până la vârsta de 24 de ani, Enescu a compus „Poema română“ (1897), suită care întruchipează tablouri sugestive ale vieţii rustice, cele două „Rapsodii“ pe teme naţionale româneşti, precum şi o „Suită de orchestră“. Au urmat, apoi, alte lucrări pentru orchestră: „Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră“, „Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste“, alte trei simfonii, „Uvertura pentru concert“, „Uvertura triumfală“, concerte pentru pian şi orchestră, pentru vioară şi orchestră, poemul simfonic „Vox Maris“, trei suite, dintre care se remarcă mai ales cea de-a treia, „Săteasca“. A mai compus lucrări pentru formaţii de cameră, pentru pian, pentru violoncel şi pian, pentru vioară şi pian (sonate), precum şi piese vocale cu acompaniament de pian, muzică corală, muzică vocal-simfonică.
În ţară, prima audiţie a „Rapsodiei române nr. 1 în La major“ a avut loc la 21 ianuarie 1912, cu Orchestra „Philarmonia“ din Arad. Cea de-a doua rapsodie a fost auzită pentru prima oară la 7 februarie 1908, în sala Gaveau din Paris. Compozitorul dirijează în premieră cele două rapsodii, la 22 martie 1908, la Roma, la Academia de muzică „Santa Cecilia“.
Opera lui George Enescu abordează aproape toate formele şi genurile muzicale. Prin lucrările sale, a reuşit sinteza între tradiţia muzicală orientală, unde este inclusă şi cea arhaică populară românească, şi cultura muzicală europeană. A fost, de asemenea, unul dintre cei mai de seamă dirijori contemporani, sub bagheta sa evoluând orchestre renumite din întreaga lume.