Manifestări religioase şi culturale la Baden-Baden

Arhiepiscopia Iaşilor

Manifestări religioase şi culturale la Baden-Baden

În Capela ,,Sfântul Arhanghel Mihail“ a domnitorului Mihail Sturdza din Baden-Baden, care se află în jurisdicţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, s-au desfaşurat cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului o serie de activităţi misionare şi pastorale. Acestea au avut ca finalitate aproprierea şi asumarea de către credincioşi a identităţii de credinţă şi a simţirii naţionale.

Lucrarea misionar-pastorală pe parcursul anului 2013 la Capela ,,Sfântul Arhanghel Mihail“-Baden-Baden (Germania) s-a centrat pe rolul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în viaţa Bisericii şi reflexia şi importanţa lor pentru lumea de astăzi care trebuie să mărturisească într-un mod cât mai dinamic şi coerent credinţa. "Pentru încununarea acestui program, în Postul Naşterii Domnului am prezentat profilul şi personalitatea părintelui profesor Dumitru Stăniloae. În fiecare duminică, după terminarea Sfintei Liturghii, credincioşii au vizionat fragmente video cu interviuri ale părintelui Stăniloae pe diverse teme: sensul vieţii, rolul poporului român în istorie, rolul rugăciunii, s.a.", a spus pr. Bogdan Stavarachi, superiorul Capelei Stourdza. Acest parcurs media a fost încununat de cuvintele şi referatele care s-au prezentat cu referire la viaţa şi personalitatea părintelui Stăniloae. Aici amintim prezentarea video a referatului ,,Părintele Dumitru Stăniloae - Fidelitate şi înnoire spirituală" a arhimandritului Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, referatul "Repere şi idei principale în lucrarea şi gândirea părintelui Stăniloae", expus în Capela Stourdza de pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi expunerea cu titlul "Părintele Stăniloae: teologul, mărturisitorul, tatăl“ a Lidiei Stăniloae, fiica marelui teolog.

Activităţi dedicate sărbătorii Naşterii Domnului

În Postul Naşterii Domnului s-a continuat programul liturgic specific. Împreună cu părinţii slujitori din parohia Offenburg şi cu pr. prof. univ. dr. Viorel Sava s-a oficiat Taina Sfântului Maslu pentru credincioşii care vin să se roage în Capela Stourdza şi apoi şi pentru credincioşii din parohia Offenburg. "Copii au fost responsabilizaţi şi în acest an să participe la ateliere de lucru, dorind ca să permanentizăm aceste acţiuni care se dovedesc cu adevărat formatoare pentru cei mici. Anul trecut. am desfăşurat acţiunea «Şi eu vreau să dăruiesc! Şi eu vreau să ridic biserici!». Prin intermediul acesteia, copii au contribuit la susţinerea proiectului «Centrul Bisericesc Ortodox din Munchen», coordonat de Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, pentru ridicarea primei mănăstiri ortodoxe române din Germania. În acest an, proiectul s-a intitulat „Şi eu vreau să dăruiesc! Copii pentru copii!“. Astfel, copiii au confecţionat ornamente pentru împodobirea bradului şi a casei în preajma Crăciunului, iar banii care au rezultat din vânzarea acestor obiecte vor fi direcţionati pentru un proiect susţinut şi promovat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, intitulat «Burse pentru copii săraci». Prin intermediul acestuia, sunt susţinuţi financiar copii capabili, dar cărora părinţii nu le pot oferi sprijinul financiar necesar pentru continuarea studiilor. Cei care au participat, au fost recompensaţi primind în dar din partea capelei tricouri cu motive populare româneşti. De altfel, copii au primit daruri şi de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, iar de Crăciun, cei care au vestit Naşterea Domnului prin colind şi poezie religioasă în limba română, au fost recompensaţi cu daruri, ca rememorare a darurilor pe care Pruncul Iisus le-a primit de la magi", a mai adăugat pr. Bogdan Stavarachi. În Duminica dinaintea Naşterii Domnului, la încheirea programului dedicat părintelui Dumitru Stăniloae, credincioşii au participat la un frumos concert de colinde oferit de un cor de tineri români talentaţi care activează la Opera din Karlsruhe şi Tubingen. Ei au au adus, pe lângă compoziţiile deja cunoscute, colinde şi cântece de stea tradiţionale din diferite regiuni istorice ale României. Pe 25 decembrie 2013, după colindul copiilor, toţi credincioşii au vestit împreună vestea Naşterii într-un program intitulat ,,Noi umblăm si colindăm”.