Manifestări religioase la Iaşi de Ziua Jandarmeriei Române
Jandarmeria Română a aniversat, pe 3 aprilie 2011, 161 de ani de când a fost înfiinţată. Cu acest prilej, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi ziua aceasta a fost marcată printr-un Te Deum şi o slujbă de Parastas. Ieşenii de toate vârstele au avut posibilitatea să viziteze incinta inspectoratului, capela amenajată aici, muzeul unităţii şi să fie prezenţi la prezentarea mijloacelor tehnice de intervenţie specifice Jandarmeriei.
Ziua de 3 aprilie este o dată semnificativă pentru Jandarmeria Română, instituţie specializată a statului, cu statut militar, de garantare a ordinii constituţionale interne în statul de drept. Continuatori ai curtenilor şi dorobanţilor, jandarmii au marcat vineri, 1 aprilie, 161 de ani de când a fost semnată "Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi", de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica. Manifestările dedicate Zilei Jandarmeriei au debutat la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi cu o slujbă de Te Deum, prin care s-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile care au fost revărsate asupra jandarmilor. "Atunci când ne rugăm, în cadrul ecteniilor, spunem: "Încă ne rugăm pentru lucrătorii unităţii, jandarmi care se ostenesc pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti şi pentru întreaga Jandarmerie Română". În cadrul acestei slujbe s-a cerut ajutorul Preasfintei Treimi asupra celor care veghează şi contribuie la menţinerea ordinii şi disciplinei publice în municipiul Iaşi", a declarat pr. Gabriel Alexa, preot misionar-voluntar în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi. După slujbă a urmat cuvântul loc. col. Mircea Tulică, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, care a marcat momentul împlinirii a 161 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române prin înmânarea de diplome de merit jandarmilor care s-au evidenţiat în misiunile de intervenţii. "Cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei, urez colegilor mei jandarmi multe succese în tot ceea ce întreprind. De asemenea, vreau să asigur cetăţenii că trebuie să vadă în Jandarmerie o instituţie serioasă şi echidistantă", a declarat loc. col. Mircea Tulică.
200 de copii, în vizită la Jandarmeria Iaşi
În Capela cu hramurile "Sfânta Cuvioasa Parascheva" şi "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi a fost oficiată apoi o slujbă de Parastas pentru eroii jandarmi căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti. "Am reamintit celor prezenţi importanţa pomenirii jandarmilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea neamului şi a credinţei. Nu trebuie însă să uităm că şi jandarmii de astăzi fac eforturi, prin natura muncii lor, de a întreţine ordinea şi disciplina în oraşe, de multe ori fiind nevoiţi să se jertfească pentru liniştea de care beneficiem noi, cetăţenii", a precizat pr. Gabriel Alexa. Manifestările au continuat cu Ziua porţilor deschise la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, care a inclus vizitarea muzeului unităţii, prezentarea mijloacelor tehnice de intervenţie specifice Jandarmeriei, o demonstraţie cu câinii special antrenaţi pentru misiuni şi un pelerinaj la capela din incintă.
"Am fost bucuros să primesc la capela din incinta Inspectoratului Judeţean de Jandarmi vizita mai multor invitaţi. Şi aici aş vrea să menţionez că am avut ca şi pelerini, dacă se poate spune, un număr de 200 de copilaşi, începând de la grădiniţă şi terminând cu elevi de liceu. Au fost uimiţi de faptul că într-o unitate militară există şi un lăcaş de închinăciune. Am încercat să le explic, pe înţelesul lor, că şi jandarmii sunt oameni care se roagă şi au nevoie de un preot", a spus părintele Gabriel Alexa.