Mariana Câmpeanu: Ministerul Muncii este total implicat în rezolvarea problemelor care-i privesc pe copii şi tineri
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, miercuri, la un seminar internaţional, că instituţia pe care o conduce este total implicată în rezolvarea problemelor care-i privesc pe copii şi tineri, dar este necesară o integrare a serviciilor sociale cu cele din educaţie şi sănătate, sprijinite de familie şi comunitate.
"Ministerul Muncii este total implicat în rezolvarea problemelor care-i privesc pe copii şi tineri pentru că de la aceştia putem spera că va fi mai bine pentru toţi şi pentru România (...) Locul copilului este în familie şi nu într-o instituţie oricât de bine ar arăta aceasta. (...) Este nevoie de o integrare a serviciilor sociale cu cele din educaţie şi sănătate, aşadar de o abordare unitară care să cuprindă obiective de integrare şi reintegrare a copiilor, tinerilor şi vârstnicilor, concomitent cu refacerea echilibrului social căruia, de fapt, aceştia îi aparţin", a declarat ministrul Muncii.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a subliniat că protecţia copilului reprezintă o prioritate pentru actualul Guvern.
La rândul său, reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a menţionat progresele făcute de România în direcţia dezinstituţionalizării copiilor.
"Numărul copiilor din servicii alternative precum plasamentul de tip familial sau tutelă a crescut de la zero la 42.000, rezultatul fiind că rata instituţionalizării copiilor din România este în prezent la nivelul mediei europene", a arătat Sandie Blanchet.
Aceasta a adăugat că "tranziţia de la instituţii la servicii bazate pe familie şi comunitate (dezinstituţionalizarea - n.r.) nu este numai un imperativ din punctul de vedere al drepturilor omului ci şi un argument cu suport financiar. Astfel, un asistent social plătit cu 20.000 lei pe an, care previne instituţionalizarea unui singur copil scuteşte statul de o cheltuială de 120.000 lei dar experienţa UNICEF la nivel local arată că asistenţii sociali fac mai mult decât atât".
În încheiere, Sandie Blanchet a apreciat că reforma este sustenabilă din punct de vedere financiar iar UNICEF este gata să susţină România în integrarea angajamentului său de tranziţie de la îngrijirea bazată pe instituţii la serviciile bazate pe comunitate şi familie în acordul de parteneriat a strategiilor naţionale şi a altor documente în pregătirea noului ciclu de programare 2014 - 2020.
În acest context secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Gabriel Onaca, a arătat că pentru perioada 2014 - 2020 "noile regulamente europene şi orientările Comisiei Europene pun accent pe sprijinirea din fonduri structurale şi de investiţii a procesului de dezinstituţionalizare şi dezvoltarea serviciilor bazate pe comunitate".
"Având în vedere nevoile crescute ale României, la nivelul acordului de parteneriat 2014 - 2020 a fost stabilită ca prioritate, în cadrul domeniului de incluziune socială, dezinstituţionalizarea şi dezvoltarea serviciilor bazate pe comunitate. Urmează ca modalitatea de implementare să fie dezvoltată la nivelul Programului Operaţional "Capital Uman", a spus Gabriel Onaca.
Secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene a precizat că, începând din dimineaţa zilei de miercuri, pe site-ul ministerului se află publicată prima versiune, în română şi engleză, a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 cu Comisia Europeană, în vederea dezbaterii publice.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), împreună cu Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în parteneriat cu Grupul European de Experţi (EEG), UNICEF România şi Hope and Homes for Children România, organizează miercuri un seminar internaţional pe tema tranziţiei de la îngrijirea bazată pe instituţii la serviciile bazate pe familie şi comunitate.
Sunt abordate aspecte practice referitoare la utilizarea fondurilor structurale şi a altor instrumente financiare ale Uniunii Europene, inclusiv exemple de bune practici.
La eveniment participă ministrul Muncii, Marina Câmpeanu, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Gabriel Onaca, reprezentantul Comisiei Europene, Philippe Hatt.