Măsuri în sprijinul bolnavilor de tuberculoză
Oficialii Ministerului Sănătăţii (MS) iau în calcul acordarea unor tichete de masă pentru bolnavii care suferă de tuberculoză şi care nu au nici un venit.
Declarată o problemă de sănătate publică la nivel mondial, tuberculoza continuă să facă numeroase victime. În 2002, în România, incidenţa acestei maladii era cea mai crescută din Europa - 142 de cazuri la suta de mii de locuitori, ajungând, în prezent, la 93,2 cazuri la 100.000 de locuitori.
Tuberculoza este cunoscută ca o boală a sărăciei şi, pentru a preveni problemele sociale legate de această maladie, oficialii MS au în vedere posibilitatea acordării unor tichete de masă bolnavilor fără nici un venit. „Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul Muncii, va analiza posibilitatea acordării unor tichete de masă bolnavilor de tuberculoză care nu au nici o sursă de venit“, a declarat Geza Molnar, consilierul ministrului Sănătăţii.
Tot pentru a veni în sprijinul acestor bolnavi, a fost relansată campania „Stă în puterea ta să salvezi vieţi. Acţionează astăzi pentru o Românie fără tuberculoză!“, susţinută de 18 organizaţii, cu sprijinul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ şi al Biroului pentru România al OMS. Aceasta are ca obiective informarea factorilor decizionali cu privire la măsurile imperios necesare pentru controlul tuberculozei în România şi conştientizarea de către autorităţi a răspunderii care le revine în adoptarea acestor măsuri. „Ne dorim să facem mai mult decât să tragem un semnal de alarmă. Ne dorim să determinăm autorităţile să acţioneze concret, deoarece tuberculoza este o problemă de sănătate publică majoră“, a declarat dr. Silvia Asandi, director general Romanian Angel Appeal.
Din anul 1996, România are un program naţional pentru combaterea tuberculozei. Potrivit autorităţilor sanitare în domeniu, reţeaua de tuberculoză are numărul de paturi necesare, precum şi personalul necesar. „Sunt 172 de dispensare medicale pentru tuberculoză amplasate pe tot teritoriul României cu accesibilitate relativ facilă pentru pacienţi. În aceste dispensare lucrează 351 de medici în reţelele de pneumologie, iar în reţeaua de spitale 530-540 de medici, în total peste 800 de medici“, a explicat Geza Molnar.
Ultimele statistici arată că numărul de cazuri noi de tuberculoză este de aproximativ 19.000, iar dintre acestea 2,9% sunt cazuri cu tuberculoză multi-drog rezistentă.
Pentru viitor, Ministerul Sănătăţii intenţionează să înfiinţeze două centre de excelenţă pentru tuberculoză şi ia în calcul posibilitatea acordării unor stimulente pentru ca pacienţii să fie complianţi la tratament.