Medicamente noi pe lista compensatelor

Social

Medicamente noi pe lista compensatelor

    • Medicamente noi pe lista compensatelor
      Medicamente noi pe lista compensatelor

      Medicamente noi pe lista compensatelor

Secretarul de stat Alexandru Rafila a anunţat că Ministerul Sănătăţii a început evaluarea a 150 de molecule de medicamente inovative, pentru introducerea lor pe lista de compensate, 84 dintre acestea fiind produse noi, iar restul - deja existente, dar care ar putea fi utilizate pentru un spectru mai larg de boli.

Potrivit secretarului de stat, primele molecule noi ar putea intra pe listele de compensate de anul viitor, iar modificarea listelor va fi făcută trimestrial. Ministerul Sănătăţii evaluează totodată pragul de la care pot fi introduse în lista de compensate aceste molecule noi. „Este vorba despre criteriile pentru includerea pe listele de compensate a 150 de molecule. Medicamentele noi la care facem referire vizează toate spectrele de patologii, respectiv oncologie, boli cardio-vasculare, boli-infecţioase“, a precizat  Rafila la întâlnirea pe care a avut-o la sediul Ministerului Sănătăţii cu reprezentanţi ai producătorilor de medicamente. „Dorim introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, inovative, printr-o procedură rapidă, întrucât în ultimii cinci ani nu a intrat pe listă nici un produs nou. În acest moment, evaluăm aceste medicamente şi posibilitatea ca acestea să intre pe lista de compensate la o anumită valoare. Principiul de la care pleacă această evaluare a medicamentelor este cel prin care ele sunt introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite în măsura în care se demonstrează că au o eficacitate mai mare decât actualele produse şi că sunt cel puţin la fel de sigure ca produsele care sunt administrate. Ce ne dorim noi este să dăm acces unui număr cât mai mare de pacienţi la aceste medicamente“, a declarat secretarul de stat.    

În prezent, în România sunt compensate medicamente de 6,415 milioane de lei, ceea ce reprezintă 60% din totalul celor eliberate pe bază de prescripţie. Potrivit unui studiu Cegedim, dacă lista ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar creşte cu 1,5%. Acelaşi studiu arată că statul român trebuie să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe listă a celor 140 de molecule noi, care sunt în aşteptare încă din 2007, pentru bugetul Sănătăţii creşterea costurilor pentru medicamentele compensate reprezentând doar 1,5%.

La începutul lunii octombrie, un sondaj IMAS Marketing şi Sondaje a arătat că aproape toţi românii consideră că, pentru bolile grave, ar trebui să poată fi trataţi cu medicamente noi, de ultimă generaţie, iar mai mult de jumătate dintre ei ar fi de acord să plătească integral tratamentele ieftine şi să le fie compensate cele scumpe.