Merele românești sunt mai bune decât cele de import
Conform unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetare - IBA București, solicitat de Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) "Optimum Cibum", merele românești sunt mai dulci și conțin mai mulți compuși benefici decât decât cele de import.
Studiul, care a fost comandat de ACPA și realizat de Institutul Național de Cercetare IBA București, este unul de tip comparativ, realizându-se pe mai multe loturi de mere din soiulrile Golden și Jonathan și face parte dintr-un amplu program de cercetare și monitorizare a pieței agro-alimentare românești.
Analizele de laborator au determinat că soiurile Jonathan și Golden crescute în România au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere, și că Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decât Jonathanul polonez, iar conținutul de substanță uscată solubilă și cenușă (care indică prezența mineralelor și a diverșilor compuși) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât mărul polonez.
Merele românești din soiul Golden sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene și cu 14% față de cele turcești, iar substanța uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene și cu 5% față de cele turcești.
Senzația de dulce a merelor a fost confirmată prin determinări fizico-chimice iar aroma prin analiză organoleptică.
"Consumul de mere este recomandat încă din antichitate, iar astăzi, pe baza studiilor științifice, există confirmarea acțiunii benefice a mărului: depurativ sangvin și antiseptic intestinal, stimulează activitatea enzimelor și înlesnește arderile din organism, antioxidant, ajută digestia, previne infecțiile aparatului respirator. Consumate seara merele au acțiune calmantă asupra sistemului nervos. Consumul de mere se recomandă și în cazuri de surmenaj fizic și psihic, anemie și obezitate, demineralizare. Merele au acțiune favorabilă în hipertensiunea arterială, iar prin concentrația de pectină consumul a doua mere pe zi asigură în bună măsură prevenția împotriva arterosclerozei și infarctului", au precizeat reprezentanții asociației "Optimum Cibum".
Conform datelor Ministerului Agriculturii, producția de mere a României în anul 2013 a totalizat 435.414 tone, cu 24% mai mare decât în anul 2012, când s-a obținut o cantitate de 350.774 tone.