Mesaj al Patriarhului Kirill, legat de violențele rasiale din Moscova
Patriarhul Kirill a cerut autorităților, marți 14 decembrie, societății și organizațiilor religioase, să se alăture eforturilor în combaterea răspândirii opiniilor radicale.
Timp de patru zile, o escaladare a violențelor între xenofobi ultra-naționaliști, legată de lumea fanilor fotbalului și grupurile de imigranți din Caucaz, a ținut sub stare de asediu capitala Rusiei. În ziua de miercuri, 15 decembrie 2010, într-un raid de anvergură efectuat asupra unei demonstrații organizate de fani, poliția a arestat aproximativ 1.300 persoane, majoritatea imigranți, care au intrat în conflict cu extremiștii.
Șeful poliției din oraș, Viktor Biriukov, a declarat că poliția a confiscat cuțite, bastoane și alte arme. Mai mult de 3.000 de ofițeri au încercuit postul de radio Kiev, unde naționaliștii și imigranții se adunaseră pentru protest. "Caucazieni Go Home" și "Rusia este a rușilor" se putea citi pe unele dintre bannere, astfel de sloganuri fiind auzite și între protestatari.
Încăierarea s-a declanșat de fapt între suporteri și imigranți.
Moartea unui fan al Spartak, într-o luptă cu un caucazian, în data de 11 decembrie 2010, a declanșat violențe. Imediat după crimă, zvonurile sosirii unor grupuri de caucazieni în capitală, gata să răspundă provocărilor huliganilor Spartak, au început să circule online și în mass-media. Fanii Spartak, la rândul lor, au ieșit în stradă strigând cântări rasiste. Reacția „tovarășilor” tânărului ucis a fost una hotărât ultra-naționalistă și a dus la proteste violente în timpul week-end-ului de atunci, dând naștere unui adevărat război urban între zidurile Kremlinului, care s-a încheiat cu mai mult de 30 de răniți și 70 de arestări. De atunci, Moscova a trăit practic o stare de asediu, cu centrul închis și patrulat de poliție în stare de alerta, gata să intervină în caz de violență.
Biserica Ortodoxă a făcut și ea apel pentru pace, conform Asia News.
Patriarhul Kirill a cerut autorităților, marți 14 decembrie, societății și organizațiilor religioase, să se alăture eforturilor în combaterea răspândirii opiniilor radicale.
"Lupta împotriva radicalismului este calea care trebuie urmată pentru a evita relațiile interetnice periculoase din Stat", a spus el.
"Radicalii trebuie să fie excluși din rândul oamenilor respectabili", a declarat el jurnaliștilor.