Mesajul Sfinţiei sale Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, către participanţii Conferinţei Internaţionale Geneva II

Ortodoxia în lume

Mesajul Sfinţiei sale Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, către participanţii Conferinţei Internaţionale Geneva II

    • Mesajul Sfinţiei sale Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, către participanţii Conferinţei Internaţionale Geneva II
      Mesajul Sfinţiei sale Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, către participanţii Conferinţei Internaţionale Geneva II

      Mesajul Sfinţiei sale Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, către participanţii Conferinţei Internaţionale Geneva II

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a trimis un mesaj către participanții la Conferința Internațională Geneva a II, ce are loc la Montreux, Elveția, astăzi, 22 ianuarie 2014.

Stimaţi participanţi la conferinţă,

Astăzi, lumea aşteaptă de la dumneavoastră acţiuni decisive care vizează soluţionarea prin mijloace paşnice a conflictului sângeros din Siria. Este greu să supraestimăm  responsabilitatea ce vă revine. Amploarea tragediei care se întâmplă în Siria timp de trei ani de acum, este enormă: sute de mii de oameni nevinovaţi au căzut victime în confruntări armate şi milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării sau au devenit refugiaţi.

În numele Bisericii Ortodoxe Ruse, vă îndemn a vă exercita toate eforturile posibile pentru a pune capăt imediat şi necondiţionat ostilităţilor, astfel ca dialogul să poată începe, cu toate forţele politice siriene şi societatea civilă ce va lua parte la el. Suntem convinşi că Siria trebuie să rămână un stat în care sunt respectate drepturile şi demnitatea persoanelor din toate grupurile naţionale, etnice şi religioase. Securitatea şi libertatea religioasă a creştinilor, care au trăit în Orientul Mijlociu de peste două mii de ani şi care sunt o parte integrantă a societăţii siriene, trebuie asigurată, împreună cu securitatea şi libertatea religioasă a tuturor celorlalţi cetăţeni.

Primul şi cel mai important pas spre pace şi stabilitate, este eliberarea ostaticilor iar profanarea de altare şi obiecte de patrimoniu istoric şi cultural religios trebuie să fie oprită. Până în prezent, nu se ştie nimic despre soarta celor doi ierarhi creştini - Mitropoliţii Paul şi Youhanna Ibrahim - care au fost răpiţi în apropiere de Alep, în aprilie 2013. Maica stareţă si surorile Mănăstirii Sfânta Tecla din Maalula sunt încă ţinute captive. Eliberarea lor imediată va fi o dovadă vizibilă că opoziţia este gata să lucreze în căutarea păcii si a înţelegerii pe pământul sirian.

Biserica Ortodoxă Rusă înalţă rugăciunile ei pentru pace în Siria şi exercită toate eforturile posibile pentru a acorda asistenţă eficace persoanelor suferinde din Siria, indiferent de originea lor etnică sau religie. Cu toate acestea, situaţia gravă a sutelor de mii de persoane din Siria, precum şi cea a refugiaţilor care au fugit în ţările vecine îndeamnă întreaga comunitate mondială de a întreprinde noi acţiuni pe scară largă, în scopul de a face un ajutor umanitar de urgenţă pentru victimele conflictul armat.

Fac apel la oamenii de bună credinţă să facă tot ce le stă în putere pentru a opri escaladarea violenţelor în Siria, precum şi intervenţia grupurilor extremiste şi teroriste, pentru a le împiedica de la primirea de sprijin financiar sau armament din exterior, precum şi pentru a oferi oamenilor din Siria o oportunitate de a decide pe cont propriu ce cale să urmeze.

Fac apel la oamenii ale căror mâini au fost pătate cu sângele civililor, să le vină mintea la cap şi să oprească imediat comiterea nelegiuirilor. Amintiţi-vă că este uşor să stricaţi pacea, dar este nevoie de zeci de ani pentru a vindeca rănile războiului. Şi este imposibil să aduceţi oamenii înapoi la viaţă. Orice pas spre reconciliere, restabilirea ordinii şi bunăstării oamenilor va fi binecuvântat de Dumnezeu.

Mă rog astăzi, astfel încât sămânţa de pace pe care participanţii la conferinţă sunt chemaţi spre a o planta, să aducă rod bun pentru fiecare cetăţean sirian.

 †  KIRIL

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii

Traducere și adaptare:
Sursa: