Messa solemnă în Calcutta, cu ocazia centenarului nașterii Maicii Tereza

Religia în lume

Messa solemnă în Calcutta, cu ocazia centenarului nașterii Maicii Tereza

    • Messa solemnă în Calcutta, cu ocazia centenarului nașterii Maicii Tereza
      Messa solemnă în Calcutta, cu ocazia centenarului nașterii Maicii Tereza

      Messa solemnă în Calcutta, cu ocazia centenarului nașterii Maicii Tereza

O Messă solemnă a avut loc ieri, joi 26 august 2010 la Calcutta, deschizând ceremoniile dedicate centenarului nașterii Maicii Tereza, "sfânta celor săraci".

O Messă solemnă a avut loc ieri, joi 26 august 2010 la Calcutta, deschizând ceremoniile dedicate centenarului nașterii Maicii Tereza, "sfânta celor săraci", care a jertfit cea mai mare parte a vieții sale în mahalalele sărace din acest oraș aglomerat al estului Indiei.
Messa, prezidată de Cardinalul Telesphore Placidus Toppo, sosit din Ranchi (Est), a fost celebrată la sediul Congregației Misionarelor Carității, fondată de Maica Tereza în 1950. La moartea sa, în 1997, activitatea Congregației a avut de suferit.

Un mesaj al Papei Benedict al XVI-lea a fost citit în timpul Messei urmărită de o mie de oameni. Sute de credincioși s-au adunat în afara capelei, din cauza spațiului restrâns.

"Sunt încrezător că în acest an pentru Biserică și întreaga lume este o ocazie de bucurie, prin care să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul neprețuit pe care Maica Tereza l-a dăruit în timpul vieții sale și a cărei căldură continuă să lucreze prin intermediul și neobosita activitate a fiilor săi spirituali", a scris Papa.

După slujbă, succesoarea religioasă a Maicii Tereza, sora Nirmala, și actualul președinte al Congregației, sora Prema, au eliberat porumbei în aer, ca semn al păcii și compasiunii.

Calcutta va inaugura, de asemenea, un festival internațional de film, "Maica Tereza", programând documentare și filme care să prezinte viața acesteia.

Născută ca Agnes Gonxha Bojaxhiu, la Skopje (Macedonia), în data de 26.08.1910, călugărița catolică de origine albaneză a venit ca novice în India, în 1929. Ea a dobândit cetățenia indiană în 1951.

După o viață dedicată celor săraci, bolnavi și muribunzi din cartierele sărace ale Calcuttei, începând încă din 1948, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. Ea a fost beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea în luna octombrie 2003.

Trei țări balcanice - Albania, Macedonia, Kosovo - care revendică fiecare dintre ele o parte a “călătoriei Maicii Tereza“, au planificate, de asemenea, omagii, conform AFP.