Militarii Armatei Regale ar putea beneficia de despăgubiri morale și materiale

Social

Militarii Armatei Regale ar putea beneficia de despăgubiri morale și materiale

Ministerul Apărării Naționale (MApN) supune dezbaterii publice un proiect de lege prin care se urmărește despăgubirea morală și materială a fostelor cadre militare active, combatante în rândurile Armatei Regale Române, care au fost îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961.

Acest proiect de act normativ a venit în condițiile în care existența ''Armatei Regale Române'' nu este delimitată temporal printr-un act oficial.

"Fostele cadre militare active care au intrat în armată sau în comandamentele și unitățile de jandarmi și grăniceri, până cel târziu la 30 decembrie 1947 și care au fost îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 — 31 decembrie 1961 din considerente politice, religioase, etnice sau sociale, au dreptul la reparații morale și materiale, potrivit dispozițiilor prezentei legi", se arată în proiectul de lege supus dezbaterii publice pe site-ul MApN.

Conform reglementărilor actuale, cadrele militare care au îndeplinit funcții politice în armată, dar au fost îndepărtate abuziv în perioada 23 august 1944 — 31 decembrie 1961 din motive politico-morale, cele care au făcut dizidență și/sau au suferit condamnări politice nu pot beneficia de prevederile Legii nr. 226/ 2011.

În expunerea de motive a proiectului de lege se precizează că în legislația actuală sunt considerate cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată, și persoanele care au solicitat trecerea în cadrul disponibil al armatei, dar nu au beneficiat de despăgubirile prevăzute de Legea nr. 433/1946 pentru crearea cadrului disponibil al Armatei, însă, "au existat situații în care trecerea în cadrul disponibil al armatei s-a făcut și din oficiu".

"Uniunea Foștilor Ofițeri Activi Oprimați Politic din România consideră că indemnizația reparatorie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (1.111,5 lei) este insuficientă pentru a compensa suferințele celor îndepărtați abuziv. Actul normativ în cauză prevede ca plata indemnizației reparatorii lunare să se efectueze de către structurile financiar-contabile ale Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Administrației și Internelor, în prezent Ministerul Afacerilor Interne, pe baza hotărârilor pronunțate de comisiile constituite la nivelul acestora, în temeiul art. 2 alin. (1) din Legea nr. 226/2011, începând cu luna următoare obținerii calității de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată. Între timp, structurile de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, de la cele două ministere au ieșit din compunerea direcțiilor financiar-contabile, devenind entități separate, cu denumirea de case de pensii sectoriale", se mai arată în expunerea de motive.

Tot în expunerea de motive mai este arătat că "termenul de 6 luni pentru depunerea cererilor, însoțite de dosarul cu actele justificative, precizat la art. 8 din lege, s-a dovedit insuficient, în contextul unor reglementări și proceduri deosebit de complexe, a probațiunii dificile, a vârstei înaintate a solicitanților și pe fondul aglomerării arhivelor cu alte demersuri, precum ar fi pensiile militare".

Proiectul de lege care completează Legea nr. 266/2011 privind reparațiile morale și materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 — 31 decembrie 1961 se află în dezbatere publică zece zile de la data publicării.