Ministerul Sănătăţii introduce vaccinul hexavalent
Astăzi se încheie Săptămână Europeană a Vaccinării, desfăşurată anul acesta sub sloganul „Să prevenim, să protejăm, să ne vaccinăm“. În România, statul cheltuie anual 73 milioane de lei pentru vaccinări.
Date recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în ciuda progreselor substanţiale ale imunizării, există încă afecţiuni, grupuri şi subregiuni pentru care vaccinarea nu atinge acoperirea necesară. România dispune de un program naţional de imunizare, acoperind grupurile-ţintă în proporţii între 95% (vaccinul ROR - anti-rujeolic, oreion anti-rubeolă) şi 99% (BCG - anti-TBC şi DTP - anti-difterie - tetanos - tuse convulsivă) la nivelul anului 2010. De asemenea, cheltuielile statului pentru vaccinare s-au mărit, de la 40 milioane de lei în 2009, la 73 milioane de lei în 2011.
În ultima perioadă, cele mai multe probleme au fost înregistrate în ceea ce priveşte rujeola şi rubeola, situaţie cu care s-au confruntat în acest an majoritatea ţărilor europene. În România, până în 2011, 72% dintre cazurile de rujeolă au fost înregistrate la copii nevaccinaţi. „Este o recrudescenţă la rujeolă în întreaga Europă, care se explică pe de o parte prin refuzul vaccinării, neprezentare din diferite motive, şi, pe de altă parte, având în vedere că vaccinul este viu, atenuat, necesită condiţii de păstrare deosebite pe întregul lanţ de la producător la furnizor“, a declarat prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii.
OMS a recomandat, pentru continuarea eradicării poliomielitei, trecerea de la vaccinul viu atenuat per-oral la cel inactivat, ceea ce s-a întâmplat şi în România încă de acum doi ani, a menţionat specialistul. „Din semestrul doi al anului 2012 vom face un nou pas de modernizare, vom introduce vaccinul hexavalent, care înlocuieşte cele două înţepături ce li se făceau copiilor la două luni şi la şase luni, cu o singură injectare“, a anunţat Molnar Geza. Necunoaşterea beneficiilor şi teama nejustificată faţă de efectele secundare atrag şi la noi un declin în acceptarea imunizărilor privind în special noile vaccinuri.
Datele statistice recente privind bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare arată o tendinţă staţionară sau ameliorată, cu excepţia hepatitei A (2009/2010 - 3.258/3.493 de cazuri) şi a tusei convulsive (2009/2010/2011 - 10/29/86 de cazuri).
În regiunea EURO-OMS, gradul mediu de acoperire vaccinală pentru rujeolă este de 94%, iar pentru trei doze de DTP şi trei doze de vaccin polio depăşeşte 90%. Aceste medii ascund însă mari diferenţe între şi în interiorul ţărilor. În fiecare ţară există populaţii neimunizate şi expuse riscului de îmbolnăvire.