Misiunea profesorului de religie: nu doar cunoştinţe, ci şi focul credinţei
Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“ a găzduit ieri consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Neamţ. Evenimentul a fost organizat de Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ.
Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, printre care s-au numărat şi preoţi care desfăşoară activitate didactică.
Pe lângă Înalt Preasfinţitul Teofan, la consfătuire au mai participat doamna Luminiţa Georgeta Vârlan, inspectorul şcolar general al judeţului Neamţ, protos. Hrisostom Rădăşanu, consilierul pe probleme de învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Ioan Gherasimescu, vicarul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi domnul Mihai Giosan, inspectorul nemţean pentru disciplina religie.
În cuvântul de întâmpinare, Înalt Preasfinţitul Teofan a arătat valoarea deosebită a misiunii profesorului de religie, care este dator să aşeze în sufletul elevilor nu doar cunoştinţe, ci şi focul credinţei, care să scoată la iveală tot ce este mai bun şi mai durabil în sufletele tinerilor. Profesorul de religie trebuie să dea dovadă atât de profesionalism, cât şi de tact duhovnicesc şi nu trebuie să uite că elevul, la ora de religie, nu vine doar cu inteligenţa, ci cu sufletul întreg, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
O dovadă a bunei colaborări dintre Biserică şi Şcoală
Următoarea intervenţie a aparţinut doamnei Luminiţa Georgeta Vârlan, inspectorul şcolar general al judeţului Neamţ, care a vorbit despre valoarea deosebită a activităţii profesorului de religie în formarea tinerei generaţii, într-o societate în care valorile autentice sunt tot mai difuze. Doamna inspector a apreciat relaţia deosebită care există între Biserică şi Şcoală la nivelul judeţului Neamţ: „Toate mănăstirile, fără egal, din judeţul nostru ne fac să ne simţim şi să ne purtăm altfel. Este evident că de această atmosferă unică beneficiază şi Şcoala“.
Pe fondul unor întrebări venite din rândul profesorilor, referitoare la unele comentarii răuvoitoare din anii precedenţi, legate de slujba care se oficiază la începerea anului şcolar, doamna inspector a spus că slujba de binecuvântare de la începutul anului nu are nevoie de o reglementare formală, ea fiind o dovadă a bunei colaborări dintre Biserică şi Şcoală. Doamna inspector a opinat că o slujbă de binecuvântare de 15 minute, săvârşită la începutul anului, nu poate fi considerată o pierdere de timp pentru şcoală.
Mihai Giosan, inspectorul de religie pe judeţul Neamţ, a făcut o evaluare a anului şcolar 2010-2011 şi a adus la cunoştinţa profesorilor modificările legislative comunicate de ministerul de resort.
În încheiere, reprezentantul Doxologia Media a adus la cunoştinţa profesorilor intenţia Arhiepiscopiei Iaşilor de a veni în sprijinul profesorilor de religie prin crearea unei reţele de saituri web interconectate (de tip reţea socială), pentru toţi profesorii de religie, proiect estimat a fi implementat până la mijlocul anului viitor.
O întâlnire spre folosul elevilor
„Întâlnirea de astăzi a fost una excepţională, ea fiind rodul excelentei colaborări cu Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Consfătuirea, începută dimineaţă cu un moment de comuniune în Sfânta Liturghie, şi-a propus şi, cred eu, a şi reuşit să rezolve mare parte din problemele de natură organizatorică ale orei de religie, la începutul unui nou an şcolar. Probleme sunt multe, dar ne străduim să le rezolvăm cât mai bine şi cât mai în favoarea elevilor“, a spus prof. dr. Mihai Giosan, inspector de religie pe judeţul Neamţ.
Tot ieri, la Seminarul nemţean, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan s-a întâlnit cu directorii şi duhovnicii seminariilor teologice de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor. Cu acest prilej s-au evaluat rezultatele obţinute în anul şcolar încheiat şi s-au luat o serie de hotărâri pentru dinamizarea şi îmbunătăţirea calităţii procesului didactic în anul şcolar ce urmează să înceapă. În anul şcolar 2010-2011, rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat la seminariile teologice a fost de peste 90%. (N.H.)