Mitropolitul Atanasie apără cazul Bisericii Greciei la Uniunea Europeană
Taxele în Grecia continuă să fie plătite la un nivel minim, majoritatea ecomoniei fiind subterană, adică neaducând nimic la bugetul de stat. Grecii sunt celebri pentru inventivitatea lor de a evita taxele şi impozitele.
Bruxelles
Recent ministerul de finanţe a raportat o scădere cu 300 de milioane de euro a taxelor colectate din economie. Este vorba în principal de marile corporaţii navale şi industriale, care nu îşi plătesc taxele către stat. În acelaţi timp, cetăţeanul grec de rând geme sub povara sărăciei şi a austerităţii tot mai accentuate.
Profesorul de economie Rapanos Vasileios de la Universitatea din Atena a spus că proprietarii de vapoare sunt exceptaţi de la unele legi, îşi înregistrează vasele în paradisuri fiscale, precum Insulele Cayman, chiar dacă au steagul grecesc.
Cel mai mare proprietar din Grecia este Biserica Ortodoxă, care este acum într-un scandal imobiliar, ceea ce a dus şi la arestarea preventivă a Stareţului Mănăstirii athonite Vatoped, Arhimandritul Efrem.
Mitropolitul Atanasie, reprezentantul Bisericii Greciei la Uniunea Europeană a spus reprezentanţilor de la Bruxelles că toate acuzaţiile la adresa Bisericii sunt neadevărate. „Toate veniturile Bisericii merg la oameni, precum şi putem proba prin documente că totul este transparent şi toţi pot vedea că ceea ce este oferit nu este primit întotdeauna cu recunoştinţă”.
Atanasie a spus că autorităţile locale pot fi învinute pentru neregularităţile apărute din încredinţări ilegale de teren. „Din păcate, trebuie 20 sau 30 de ani într-un sistem judiciar vestit de încet, pentru a rezolva un caz de proprietate”.
Unii analişti au spus că tot acest caz este de fapt legat de statutul special al Muntelui Athos, provocat mereu de organizaţii feministe şi egalitariste din întreaga lume, dar şi de legăturile lui cu Rusia, care are mulţi călugări în Sfântul Munte.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati