„Moaşele salvează vieţi“

Social

„Moaşele salvează vieţi“

Aceasta pare să fie deviza din acest an a Confederaţiei Mondiale a Moaşelor, sub egida căreia sunt pregătite manifestări care marchează, azi, ziua internaţională a acestei profesii.

Ziua de 5 mai este marcată în întreaga lume prin manifestări dedicate unei profesii destul de neglijate în ultima perioadă, aceea a moaşelor. Personaj central în comunităţile de odinioară, multă vreme moaşa a fost marginalizată. Abia din 2008, profesia este recunoscută şi reglementată şi în România, demersul fiind necesar în vederea alinierii la normele europene, odată cu aderarea ţării la UE. În prezent, în universităţile de medicină din ţară există specializarea „Moaşe“, iar în maternităţi lucrează deja moaşe licenţiate. Este şi cazul Mariei Bolotă de la Maternitatea „Cuza-Vodă“ din Iaşi, absolventă a primei promoţii de Moaşe de la UMF Iaşi. „Rolul moaşei este vital pentru mamă şi copil. Este mare lucru să ţii în mâinile tale cele două vieţi, să ştii că ai avut un rol important la venirea unui copil pe lume. De aceea, moaşa are nevoie de o pregătire superioară, universitară, fapt care îi sporeşte competenţele şi, în acelaşi timp, responsabilitatea. Toţi cei care vor să se înscrie la facultatea de moaşe trebuie să se gândească la faptul că este vorba despre o profesie care cere timp, pricepere, răbdare, diplomaţie, responsabilitate şi, mai nou, răspundere civilă. Problema malpraxisului, apărută mai demult la medici şi asistenţi, este acum prezentă şi la moaşe“, consideră Maria Bolotă, viceprepşedinte al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor (OAMMR) Iaşi.

Conform Ordonanţei 144/ 2008 art. 7, în atribuţiile moaşei intră  urmărirea femeii gravide, asistarea naşterilor şi supravegherea mamei şi copilului în perioada post-partum (primele 6 săptămâni după naştere).

Potrivit datelor Confederaţiei Internaţionale a Moaşelor, 48 milioane de mame din întreaga lume nasc anual fără ajutorul unei persoane care să aibă cunoştinţele sau abilităţile unei moaşe certificate. Consecinţele sunt tragice: peste 350.000 de femei mor în fiecare an din cauze maternale care ar fi putut fi prevenite, iar alte milioane suferă din cauza infecţiilor şi a unor handicapuri.

De asemenea, în fiecare an, peste 800.000 de copii mor la naştere şi peste 3 milioane de copii mor înainte de a împlini o lună.

Mai mult de peste 7,6 milioane de copii mor înainte de a împlini 5 ani. Aproape toate acestea nu s-ar întâmpla la o asemenea scară, dacă mamele ar beneficia de îngrijiri de calitate pe parcursul sarcinii. „De aceea, noi (Confederaţia Internaţională a Moaşelor) spunem că orice femeie însărcinată ar trebui să aibă acces la serviciile unei moaşe. Dovezile arată că acesta este cel mai eficient mod de a reduce mortalitatea maternală, neonatală şi infantilă în lume. De aceea, lumea întreagă are nevoie de moaşe, acum, mai mult de niciodată. Moaşele salvează vieţi“, se arată în mesajul din acest an al Confederaţiei Internaţionale a Moaşelor.