Mugur Isărescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica din Bucureşti

Educaţie

Mugur Isărescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica din Bucureşti

    • Mugur Isărescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica din Bucureşti
      Academicianul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României

      Academicianul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României

Academicianul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al "Universităţii Politehnica din Bucureşti" (UPB), în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Amfiteatrul "Radu Voinea" al instituţiei.

Ecaterina Andronescu, preşedintele Senatului UPB, a afirmat că acad. Mugur Isărescu este unul dintre acei români care, aşa cum spunea Nicolae Titulescu, a susţinut interesele României printre acelea ale marilor puteri.

În tradiţionalul "Laudatio" rostit cu acest prilej, prof. univ. dr. George Darie, rector al UPB, a vorbit despre contribuţiile lui Isărescu, în calitate de guvernator şi prim-ministru, "la redresarea României, printr-o politică monetară foarte inteligentă" şi, prin aceasta, la "realizarea idealurilor oneste ale românilor, vocaţiei profund europene ale poporului nostru".

"Mugur Isărescu este unul dintre puţinii oameni despre care vorbele bune sunt unanim acceptate şi mai ales susţinute". "Afirmaţia că modelul său de viaţă este <românul tăcut, muncitor şi sfios, care îşi iubeşte pământul şi ţara fără să facă paradă de patriotism>, nu face decât să aşeze mai bine personalitatea domnului Mugur Isărescu în acea formă arhetipală, specific românească, caracterizată de vocaţie morală şi profesională", a declarat George Darie.

"Prin acordarea Înaltului Titlu de Doctor Honoris Causa, UPB afirmă preţuirea pentru întreaga contribuţie a domnului academician Mugur Isărescu la dezvoltarea României şi aşezarea ei între ţările civilizate ale lumii", a spus, în finalul Laudatio-ului, prof. univ. dr. George Darie.

În cuvântul de răspuns, intitulat "Cicluri economice...", rostit cu acest prilej, Mugur Isărescu a omagiat UPB, considerând-o "un loc de intersecţie al actului didactic cu cercetarea, dezvoltarea şi inovarea tehnologică", evidenţiind colaborarea BNR cu această instituţie de învăţământ.

El a mărturisit că a vrut să se facă inginer, urmând regula din anii '60, potrivit căreia cei mai deştepţi băieţi mergeau la Politehnică, la electronică, dar, influenţat de tatăl său, director de bancă pentru o perioadă, şi de mirajul străinătăţii din acea vreme, a ales să facă studii economice.

Isărescu l-a elogiat pe acela care este cel mai cunoscut economist român în străinătate - Nicolae Manoilescu, de profesie inginer, fost cadru didactic al Politehnicii, fiind îndelung aplaudat de cei prezenţi.

"A murit dramatic în închisorile comuniste. Merită să-l omagiem pe acest om, cu atât mai mult cu cât în Brazilia, unde a realizat industrializarea, o stradă îi poartă numele, în vreme ce în România este puţin cunoscut", a spus guvernatorul BNR.

El şi-a exprimat credinţa în forţa instituţiilor în economia unei ţări.

"Cred în pieţe, dar la fel de mult în puterea instituţiilor. Nu în birocraţie, ci în instituţii", a subliniat Isărescu, pentru care "totul începe cu şcoala şi se termină cu şcoala".

În opinia guvernatorului BNR, "noi, românii, facem economie de piaţă pentru că acesta este drumul nostru, nu pentru că ne spune cineva". "Suntem la începutul unui ciclu lung, nu doar România, ci întreaga lume. Suntem la începutul unor inovaţii tehnologice revoluţionare", a spus Isărescu, vorbind despre ciclurile economice şi evoluţia acestora pe termen scurt şi mediu, despre teoriile ciclurilor, consensul etc.

La eveniment au fost prezenţi fostul preşedinte al României Ion Iliescu, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, Tudor Prisecaru, secretar de stat, Nicolae Ţăpuş, vicepreşedinte al Senatului Universităţii, şi Claudia Popescu, prorector, academicieni, oameni de ştiinţă, profesori, studenţi.

*****

Mugur Constantin Isărescu s-a născut la 1 august 1949, la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea.

Este licenţiat al Academiei de Studii Economice Bucureşti (1971), specialist în domeniul relaţiilor economice internaţionale; doctor în economie (1989). A fost cercetător principal şi şef de departament la Institutul de Economie Mondială - Bucureşti (1971- febr. 1990). Asistent universitar la ASE Bucureşti (1975-1989), profesor la Universitatea de Vest din Timişoara (1994-1996), profesor la ASE Bucureşti (1996 - prezent).

În februarie 1990 a intrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe fiind numit secretar II la Ambasada României din Washington (mart.-sep. 1990), cu misiunea de a întreţine relaţiile cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

La 4 septembrie 1990 a fost numit în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, Guvernator general şi preşedinte al BNR, funcţie în care a fost reconfirmat la 31 iulie 1991. Mandatul său de guvernator a fost prelungit la 16 decembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, fiind reales, apoi, la 28 septembrie 2004 şi la 8 octombrie 2009 (al cincilea mandat).

A fost desemnat guvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar Internaţional; viceguvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor al Băncii Mondiale şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare; director al Institutului de Economie Mondială "Costin Murgescu" din Bucureşti al Academiei Române; vicepreşedinte al Clubului guvernatorilor băncilor centrale din zona Balcani, zona Mării Negre şi Asia Centrală (1998-2002); preşedinte al Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din Zona Marii Negre, Balcani şi Asia Centrala (2003-2004).

Este vicepreşedinte al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România - AGER; vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI), membru al Clubului de la Roma şi preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma; preşedinte al Asociaţiei Române de Şah; membru fondator al Societăţii Economice Române (SOREC).

La data de 1 iulie 2005 a introdus leul nou, după liberalizarea contului de capital. A dus o politică activă în privinţa dobânzilor acordate la credite, a siguranţei băncilor. A publicat peste 21 de lucrări și studii de specialitate.

A iniţiat importante sponsorizări în domeniul cultural: a dotat mai multe biblioteci, a refăcut, printr-o iniţiativă personală, mănăstirea Horezu, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu.

A fost prim-ministru al României (22 dec. 1999 - 28 dec. 2000).

A candidat, ca independent, la alegerile prezidenţiale din 26 noiembrie 2000 (primul tur de scrutin), clasându-se pe al patrulea loc, cu 9,54% din voturi, după Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor şi Theodor Stolojan.

Este autor, coautor, coordonator al unui număr de 30 de cărţi; a publicat 15 lucrări ştiinţifice; a participat la comunicări ştiinţifice în cadrul unor reuniuni financiar-bancare interne şi internaţionale (circa 100); a elaborat peste 60 de studii şi a coordonat circa 10 studii de cercetare în perioada activităţii de cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială (1971-1990).

A fost distins cu Ordinul "Crucea Sudului" (Brazilia) (1999, 2000), Ordinul Naţional "Steaua României" (2000), cu titlul de "Cel mai bun guvernator de bancă centrală din lume pentru anul 2001", acordat de revista britanică "The Banker", cu diploma de excelenţă "Personalitatea anului pentru o Românie Europeană", acordată de Fundaţia Eurolink-Casa Europei (oct. 2010), Crucea Patriarhiei, înaltă distincţie conferită de Patriarhia Română, Crucea Ardealului, înaltă distincţie acordată de Mitropolia Ardealului, şi Decoraţia regală "Nihil Sine Deo", conferită de Regele Mihai.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova (2003), al Universităţii din Piteşti (2006), al Universităţii "George Bacovia" din Bacău (2007), al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2009), al Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi (2009), al Academiei de Studii Economice din Republica Moldova (ASEM) (2010), al Universităţii din Oradea (2010), al Universităţii Transilvania din Braşov (2011), al Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa (2012); cetăţean de onoare al municipiului Sibiu (iun. 2007).

Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit, la 2 februarie 2007, Ordinul "Meritul Industrial şi Comercial" în grad de Mare Ofiţer, pentru "cea mai spectaculoasă perioadă de creştere de după de cel de-al Doilea Război Mondial", cu această ocazie fiind decorat întregul Consiliu de Administraţie al BNR.

În iulie 2009, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a fost desemnat de World Records Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale, însumând 19 ani în funcţia de guvernator al BNR. La 11 noiembrie 2009, Mugur Isărescu a primit din partea Senatului Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, diploma "Virgil Madgearu" cu medalia de aur pentru contribuţia adusă la promovarea învăţământului superior şi a cercetării economice.

La 26 ianuarie 2010 i-a fost conferită cea mai înaltă distincţie a statului român, "Steaua României" în grad de Colan, pentru "efortul deosebit depus în vederea elaborării şi implementării politicilor care au asigurat stabilitatea financiară a României". La 4 martie 2011 a fost distins de către Ambasada Franţei la Bucureşti cu Ordinul Legiunii de Onoare, în grad de Ofiţer.

În 2012 a primit Trofeul "Carol Davila" - înaltă distincţie acordată de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi a fost distins cu "Crucea de Merit" în Ordin de Comandor al Republicii Polone (dec. 2012).

Este membru corespondent (din 2001) şi membru titular al Academiei Române (2006); preşedintele Secţiei de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologice a Academiei Române (reales la 8 aprilie 2010); membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania (2009); membru corespondent al Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare din Barcelona (2008).