Mutarea moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Târnovo
Icoană - Mutarea moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Târnovo (Frescă Catedrala Episcopală din Roman - sec. XVI)
Imperiul Româno-Bulgar a fost întemeiat în 1186, de către frații Petru și Asan. În 1185, aceștia Petru și Asan au organizat o răscoală împotriva dominației bizantine și au declarat orașul Târnovo drept capitală a celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Pentru mai mult de 200 de ani (1185-1393) orașul a fost centrul politic, administrativ și cultural al Imperiului Medieval. Ioan Asan al II-lea a ajuns stăpânitor peste Macedonia, Muntele Athos, Tesalonic, Tesalia, Trivalia (Serbia) și Dalmația. Primea tribut de la cruciații care cuceriseră Constantinopolul. Inițial, el făcuse alianță împotriva lor, însă din 1235 s-a aliat cu ei.
În 1238 a strămutat moaștele Sfintei Parascheva din biserica Sf. Apostoli din Kallicrateia, la Târnovo capitala sa și reședința noului patriarh al bulgarilor.
Cercetătorii afirmă că această strămutare s-a făcut în ziua de 14 octombrie, care va deveni ziua de pomenire a Sfintei Parascheva.
Ioan Asan al II-lea a ieșit în întâmpinarea moaștelor la 4 km distanță de Târnovo, împreună cu mama sa Elena, soția sa Ana și cu Patriarhul Vasile de Târnovo, cu demnitari și credincioși.
Moaștele au fost așezate în biserica țarilor cu hramul Maicii Domnului (conform Patriarhului Eftimie de Târnovo). Hristo Popov afirmă că au fost așezate în biserica Sveta Petka, alții în biserica Sfinții 40 de Mucenici. În scurt timp, Sfânta Parascheva a devenit foarte iubită și cinstită de bulgari.
Probabil că acum s-a scris o slujbă a Sfintei Parascheva, care a pătruns și la noi (Mineiele de la Râmnic, Ediția 1776).
Citește despre: