Muzeului Viei și Vinului din Drăgășani a fost reabilitat

Social

Muzeului Viei și Vinului din Drăgășani a fost reabilitat

Începând cu luna decembrie, Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani va avea o nouă înfățișare grație unui proiect de reabilitare implementat de Primăria Drăgășani, cu fonduri europene în valoare de 1 milion de euro.

Cristian Nedelcu, primarul orașului Drăgășani, a declarat că în perioada imediat următoare, Muzeul Viei și Vinului va fi mobilat și dotat cu exponate specifice, după ce clădirea a fost reabilitată în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

"Povestea viței de vie și modul de îngrijire al acesteia, legenda obținerii vinului recunoscut și degustat de milioane de oameni de-a lungul timpului, sunt doar câteva dintre informațiile pe care muzeografii le vor prezenta la Muzeul Viei și Vinului de la Drăgășani. Fiecare sticlă de vin expusă va spune o poveste, butoaiele vechi ne vor aminti că ne aflăm într-o zonă a vinului bun. Cu o vechime de 39 de ani, Muzeul Viei și Vinului va fi un punct de atracție, după ce municipalitatea va finaliza și dotarea cu exponate specifice viticulturii", a precizat Cristian Nedelcu, potrivit căruia, pentru alegerea exponatelor se va colabora cu specialiștii Muzeului Județean, astfel încât acestea să reprezinte specificul viticol al zonei Drăgășani. El a menționat, de asemenea, că, începând de luna viitoare, Muzeul Viei și Vinului va deveni o secție a Muzeului Județean.

"Este un parteneriat care se va finaliza cu un obiectiv care va cuprinde istoria viei și vinului din zona Drăgășani. Muzeul Viei și Vinului din Municipiul Drăgășani este redeschis vizitatorilor, având o înfățișare nouă. Primăria Drăgășani a accesat fonduri europene pentru reabilitarea monumentului istoric. Ne-am străduit să-l salvăm de la distrugere, iar prin dotări finalizăm un proiect de referință pentru municipiul Drăgășani", a mai spus edilul.

La Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani se regăsesc dovezi ale practicării viticulturii și ale continuității acestei ocupații în zonă, precum și o vastă colecție de instalații tradiționale pentru prelucrarea strugurilor, dar și câteva vase de lut ars vechi de pe timpul romanilor, care mult mai târziu au început folosirea în aceasta zonă a paharelor de sticlă, obiecte cu care se făceau lucrările de viticultură și accesorii pentru servirea vinului (pahare, potire, cupe), obiecte vechi de sute de ani.