„Ne străduim ca sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul să capete o şi mai mare intensitate“
Municipiul Piatra Neamţ şi-a sărbătorit, timp de trei zile, ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Cu prilejul zilei de 24 iunie, când Biserica noastră cinsteşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, au fost organizate ample manifestări religioase şi culturale. La Biserica "Sfântul Ioan" -Domnesc din municipiu a fost adusă, de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, racla ce adăposteşte moaştele a 16 sfinţi ai Bisericii noastre. Duminică, sărbătoarea oraşului a fost încununată cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.
Credincioşii din Piatra Neamţ au fost părtaşi, timp de trei zile, la slujbele religioase săvârşite cu prilejul cinstirii ocrotitorului acestei urbe. Mii de pietreni au venit duminică dimineaţă la Biserica "Sfântul Ioan" - Domnesc pentru a se ruga în timpul Sfintei Liturghii, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Oamenii care au venit la slujbă s-au închinat raclei celor 16 sfinţi ai Bisericii noastre, adusă de la Catedrala mitropolitană din Iaşi. În cuvântul de învăţătură adresat celor de faţă, IPS Părinte Mitropolit Teofan a amintit că, în Duminica a II-a după Rusalii, Biserica noastră pomeneşte pe toţi "cei care L-au ascultat şi L-au urmat pe Dumnezeu". "Sfinţii Români au fost nor de mărturii, care au odrăslit în pământul românesc, care s-au nevoit şi L-au aşezat pe Hristos stâlp şi temelie a adevărului. Astfel, au devenit liberi întru Duhul Sfânt, moştenind viaţa de veci. Să-i rugăm pe Sfinţii Români să nu ne părăsească şi să se roage pentru noi. Prin rugăciunile sfinţilor să se alcătuiască un omofor binecuvântat, care să se aşeze asupra ţării, asupra Bisericii, asupra călugărilor din sihăstrii şi asupra tuturor celor care trăiesc în lume. Să binecuvinteze Dumnezeu Moldova, această biserică care este simbol al oraşului, alături de alte câteva sfinte lăcaşuri din Moldova, al măreţiei neamului românesc şi al Sfinţilor Români de altădată", a subliniat Înalt Preasfinţitul Teofan.
Părintele Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei prin prezenţa căruia s-a sporit solemnitatea cinstirii patronului oraşului Piatra Neamţ. "Astăzi, (n.r. duminică) trăim la o cotă mult mai solemnă această sărbătoare închinată Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel, sărbătorile oraşului vor căpăta însemnătatea ce se cuvine, în jurul acestei biserici, care de jumătate de mileniu reprezintă o mărturie a trăirii noastre creştine", a spus pr. protopop Dumitru Ailincăi. Părintele paroh Dan Ovidiu Cojan a remarcat că parohia "Sfântul Ioan" - Domnesc trăieşte un moment de mare binecuvântare. "Dacă ziua de astăzi (n.r. duminică) este sfârşitul sărbătorilor oraşului, care sunt date de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, pentru noi reprezintă începutul manifestărilor pe care dorim să le petrecem aşa cum se cuvine, an de an, la umbra acestei sfinte biserici. În anii care vor urma ne vom strădui ca sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul să capete o intensitate din ce în ce mai mare şi mai profundă", a spus pr. paroh Dan Ovidiu Cojan, care şi-a îndreptat gândul de recunoştinţă faţă de autorităţile locale care au sprijinit organizarea manifestărilor religioase din perioada 24-26 iunie de la Piatra Neamţ. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a citit la final o rugăciune de dezlegare.
Concert de muzică religioasă, patriotică şi folclorică
Programul evenimentelor dedicate Sfântului Ioan Botezătorul s-au încheiat duminică după-amiază cu un concert de muzică religioasă, patriotică şi folclorică, organizat în sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Neamţ de Protopopiatul Piatra Neamţ şi parohia "Sfântul Ioan" - Domnesc. În deschiderea evenimentului, la care a asistat şi Înalt Preasfinţitul Teofan, pr. protopop Dumitru Ailincăi şi-a exprimat nădejdea că programul cultural-religios va fi o treaptă de înălţare duhovnicească, "încercând astfel transmiterea de valori ale spiritualităţii şi culturii româneşti". A urmat concertul de muzică susţinut de corul Bisericii "Pogorârea Sfântului Duh" - Gară, Corul "Imperialii" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamţ, Corul "Heruvimii" al parohiei Mărăţei 1 şi de elevii Liceului de Artă "Victor Brauner", care au oferit mai multe momente artistice la diferite instrumente. La final, IPS Teofan a remarcat că o sărbătoare poate fi pregustată în toate dimensiunile ei: liturgică, patriotică, populară, "cuprinzând întreg ansamblul de lumini care înveşmântau altădată sufletul românului". Apoi, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea concertului şi celor care au expus în faţa pietrenilor momentele culturale.