Niciun semn al unei reconcilieri între integriști (lefebvristi) și Vatican
Monseniorul Bernard Fellay este de părere că discuțiile teologice dezvoltate cu Vaticanul nu vor duce la nici o "ruptură bruscă“.
Monseniorul Bernard Fellay, superior general al Societății Sfântul Pius al X-lea - ramură fundamentalistă a catolicismului - este de părere că discuțiile teologice dezvoltate cu Vaticanul nu vor duce la nici o "ruptură bruscă“ sau la vreo "soluție imprevizibilă", după cum acesta precizează într-un interviu publicat pe site-ul instituției, citat de AFP.
Prin aceste discuții teologice între Vatican și mișcarea integristă - care refuză reformele Conciliului II al Vaticanului, și s-a separat în urmă cu 40 de ani - Papa Benedict al XVI-lea urmărește "construirea unității în cadrul Bisericii Catolice".
Întrebat despre efectele posibile ale acestor conversații, succesorul Monseniorului Lefebvre a declarat: "Referitor la aceste discuții, nu cred că ele vor duce la o ruptură bruscă sau la o soluție spectaculoasă.
"Două mentalități se întâlnesc", adaugă el, în dorința de a dezvolta o discuție – la nivel teologic – care este una reală. Prin urmare este reală și, chiar dacă dezvoltarea va fi, probabil, lungă, rezultatele pot fi în continuare promițătoare".
"În starea actuală a Bisericii, deosebit de gravă, apreciem apropierea în mai multe puncte, atât doctrinare și morale cât și disciplinare. În timp ce tendința dominantă a Romei este întoarcerea către Conciliul II Vatican, în ce ne privește, noi nu vrem să ne întoarcem către Conciliu, ci să căutăm alte cauze, dar cu siguranță nu ne întoarcem către Conciliu", a mai spus el.
În aceste conversații teologice, punctele de diferențiere crează probleme, Roma cerând integriștilor să recunoască Conciliul II Vatican, în acelasi timp respingând ecumenismul, deschiderea către lume sau colegialitatea în biserică (în locul infailibilității papale).
Liturghia în limba latină este si ea temă a discuțiilor revendicate de integriști.
Frăția considera ca Vaticanul trebuie, deci, să reconsidere anumite aspecte ale Conciliului. Ea numără aproximativ 500 de preoți și revendică aproximativ 150.000 de adepți, în 50 de țări, dintre care 30.000 s-ar afla în Franța.