Noi descoperiri din vechea Galilee. O sinagogă veche din sec V
Un grup de cercetatori și studenți ai Facultății de Teologie din cadrul Universității din Helsinki au participat la un proiect în cadrul căruia au reușit să descopere o veche sinagogă din Israel.
Un grup de cercetatori și studenți ai Facultății de Teologie din cadrul Universității din Helsinki au participat la un proiect în cadrul căruia au reușit să descopere o veche sinagogă din Israel. Excavarile grupului internațional de cercetători, la Israel Horvat Kur, din iunie și iulie 2010, au culminat cu descoperirea unui perete subteran. Acesta s-a dovedit a fi peretele vestic al unei sinagogi datând din secolul al cincilea.
Pe partea de vest a peretelui exista un trotuar pietruit, probabil în curtea clădirii. În plus, fragmente de pilaștri au mai fost descoperite, printre altele, într-o excavație din apropiere.
Săpături au mai fost efectuate și pe un deal din apropiere, unde resturile a două curți și o cameră plină de ceramică au fost descoperite. Proiectele din aceasta vară au fost primele care au prevăzut săpături sistematice în satul Horvat Kur. Scopul acestora, acum, este de a extinde săpăturile atât în jurul sinagogii cât și în cartierele din jur.
Horvat Kur este situat într-o regiune care a fost centrală în epoca de început a creștinismului și a iudaismului rabinic. Dr. Raimo Hakola, care a condus echipa de excavare a Universității din Helsinki, se așteaptă să iasa la lumină descoperiri care să ne informeze despre viața în antica Galilee.
Sper că descoperirile arheologice ne vor ajuta să ne formam o imagine cuprinzătoare cu privire la comunitatea straveche de aici, din așezările rurale. În acest fel ar fi posibil să se obțină o perspectivă mai ampla despre situația economică a satelor galileene, despre cum trăia populația din aceasta arie, precum și interacțiunea dintre cultura din Galileea și antichitatea târzie, a spus Hakola.
Proiectul Regional Kinneret, care desfășoară mai multe săpături, este rezultatul unei rețele de colaboratori sub auspiciile Universităților din Berna (Elveția), Helsinki (Finlanda), Leiden (Olanda) și Mainz (Germania). Săpăturile de la Horvat Kur sunt conduse de profesorul Jürgen Zangenberg de la Universitatea Leiden.
Săpăturile Horvat Kur au făcut obiectul unei conferințe publice a Organizației Internaționale pentru Studierea Vechiului Testament, în perioada 2 – 18 august 2010, unde s-au adunat oameni de știință din peste 30 de țări, la Helsinki.