Noile fundamente ale Bisericii din Cipru - spre o Biserică restaurată complet

Ortodoxia în lume

Noile fundamente ale Bisericii din Cipru - spre o Biserică restaurată complet

În data de 13 septembrie 2010, Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului s-a reunit într-o ședință specială la care au participat președinții celor trei puteri, executivă, legislativă și judecătorească, în vederea aprobării oficiale a Cartei noi fundamentale a Bisericii.

În data de 13 septembrie 2010, Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului s-a reunit într-o ședință specială la care au participat președinții celor trei puteri, executivă, legislativă și judecătorească, în vederea aprobării oficiale a Cartei noi fundamentale a Bisericii, în care se prevăd o serie de reforme importante, destinate a "răspunde exigențelor timpului prezent și abordării punctelor slabe ale Cartei anterioare, în scopul menținerii relațiilor strânse între liderii bisericii și popor".

În cadrul acestei întâlniri, președintele Republicii Cipru, Dimitris Christofias, a insistat în mod special asupra textului: "Biserica, o instituție care aparține tuturor", "este angajată, prin preoții și ierarhii săi slujitori, în îndeplinirea sarcinii importante de transmitere a învățăturilor lui Hristos, a religiei noastre, încât aceasta să ajungă la oamenii simpli, care să devină dupa chipul și asemănarea Sa(...) Propovăduirea lui Hristos se adresează oamenilor simpli spre mântuirea sufletelor lor și nudoar atât".

Principalele noutăți în noua Cartă sunt:

- Crearea a 13 eparhii, care să permită Bisericii Ciprului să aibă un Sinod complet autocefal, cu 17 episcopi, ea nemaifiind obligată să se îndrepte către alte biserici pentru rezolvarea problemelor interne.

- Înființarea a trei eparhii regionale, în conformitate cu o practică veche a Bisericii din Cipru, pentru care arhiepiscopii și mitropoliții să delege competențe administrative și pastorale.

- Schimbarea modului de alegere a Arhiepiscopilor și Mitropoliților: conform cu sfintele canoane, poporul desemnează orice membru al clerului care ar îndeplini condițiile, iar Sfântul Sinod va alege, prin intermediul unui vot secret dintre trei candidați care au câștigat cel mai mare număr de voturi. Pe de altă parte, un arhiepiscop sau un mitropolit care se află în incapacitate medicală, în îndeplinirea sarcinilor sale, poatr fi înlăturat prin decizia a cel puțin trei sferturi din Sinod.

- Cesionarea provizorie a 4 parohii din suburbiile Nicosiei, oraș din Cirena (situat în teritoriul ocupat), astfel încât Mitropolitul să-și poată exercita funcția de păstor.

- Crearea unui tribunal ecleziastic și recunoașterea dreptului acuzatului la asistență juridică, ca și dreptul de a face apel, printr-un episcop, la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, conform cu sfintele canoane.

- Mariajul: Noua Cartă recunoaște căsătoria civilă și extinde la 25 de ani diferența de vârstă permisă între viitorii parteneri. La desfacerea căsătoriei, Carta a adăugat o separare de facto, de patru ani, drept cauză de divorț (asemănătoare legislației privind căsătoria civilă), dar nerecunoasterea dreptului Statului de a anula Taina Casatoriei rămâne în vigoare.

Cu aceeasi ocazie s-a mai aprobat și crearea unui fond unic, cu participarea arhiepiscopiilor, mitropoliilor, bisericilor și mânăstirilor stavropighii, conceput pentru a asigura plata salariilor preoților de parohie, indiferent de provincia ecleziastică în care aceștia își îndeplinesc atribuțiile.