Nou-născuţii cu malformaţii cardiace nu mai pot fi operaţi la Tg. Mureş

Social

Nou-născuţii cu malformaţii cardiace nu mai pot fi operaţi la Tg. Mureş

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică de la Târgu Mureş a suspendat intervenţiile chirurgicale în cazul nou-născuţilor care suferă de afecţiuni cardiace grave, din cauza plecării medicilor anestezişti, ceea ce înseamnă că în România nu se va mai efectua acest gen de intervenţie, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, dr. Horaţiu Suciu, şeful acestei clinici.

„Doi dintre medicii anestezişti, practic medicii care asigurau toate intervenţiile chirurgicale atât la transplantul cardiac, cât şi la partea de chirurgie pediatrică, şi-au anunţat dorinţa şi, pe cale de consecinţă, şi decizia de a trece în sistemul privat“, a arătat Horaţiu Suciu.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică a spus că plecarea specialiştilor a fost generată şi de desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş şi trecerea acestuia în subordinea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, motiv pentru care aprovizionarea cu materiale este anevoioasă, iar lipsa de personal a devenit acută.

Horaţiu Suciu a susţinut că a făcut nenumărate memorii la Ministerul Sănătăţii, pentru reînfiinţarea IBCvT Târgu Mureş, însă nu a primit nici un răspuns, motiv pentru care consideră că mai marii Sănătăţii nu văd o prioritate în problema nou-născuţilor cu malformaţii cardiace congenitale.

Anual, în România se nasc între 150-200 de copii cu malformaţii cardiace, care necesită intervenţii chirurgicale în primele 28 de zile de viaţă.

IBCvT Târgu Mureş opera, în 2009, în jur de 400 de cazuri, dintre care 100 de nou-născuţi, iar după comasarea cu SCJU Târgu Mureş, a început să efectueze între 40-50 de intervenţii la nou-născuţi.