Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern

Social

Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern

    • Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern
      Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern

      Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern

Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern printr-un proiect de lege și trimis Parlamentului spre avizare.

Codul a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a anunţat anterior că actualul Cod Silvic va fi modificat, iar viitorul act normativ va înăspri pedepsele pentru tăieri ilegale de păduri şi va reglementa mai bine micile proprietăţi, modificările survenind în contextul în care în mai multe judeţe se constată fenomenul de defrişări necontrolate.

Conform estimărilor Curţii de Conturi, în perioada 1990-2012, volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier de stat şi privat din România acoperă o suprafaţă de peste 360.000 de hectare, iar prejudiciul total estimat depăşeşte 6 miliarde de euro.

“Cea mai importantă modificare a Codului Silvic va fi aceea că, de acum, administratorul pădurii va scoate la licitaţie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu plăcuţe cu număr de înregistrare şi cu serie şi va fi comercializat de către administrator. Tot administratorul va întocmi avizul de însoţire a mărfii”, a explicat ministrul Mediului, Lucia Varga, adăugând ca noul cod va fi aplicat de la 1 ianuarie 2014.

Noul Cod Silvic aduce măsuri dure, care vor fi canalizate pe patru direcţii, respectiv exploatarea rațională a pădurilor, înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficientă și durabilă a micilor proprietăți și identificarea de pârghii economice pentru descurajarea exportului de bușteni.

Proiectul de lege include prevederi pentru limitarea drepturilor de exploatare a marilor companii şi descurajarea exportului de lemn neprelucrat, pază obligatorie, interzicerea transportului de lemne pe timpul nopții și reducerea valabilității avizelor de însoţire a mărfii, dar și compensații pentru proprietarii de păduri care se află pe raza unor rezervații naturale.