Noul preşedinte a depus jurământul
Ieri, la Palatul Republicii din Chişinău a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de învestire în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti devenind oficial şef al statului. La eveniment nu au participat reprezentanţii Partidului Comuniştilor.
Palatul Republicii din Chişinău a găzduit ieri ceremonia de depunere a jurământului de învestire în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a lui Nicolae Timofti, la eveniment fiind prezenţi deputaţi, reprezentanţi ai partidelor extraparlamentare, ambasadori acreditaţi la Chişinău şi oameni de cultură.
La ceremonie nu a participat Grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor, ai cărui reprezentanţi au declarat pentru presa din Republica Moldova că alegerea şefului statului de actuala componenţă a Parlamentului este o crimă îndreptată împotriva supremaţiei legii şi suveranităţii Republicii Moldova.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova“, a spus Timofti, care a devenit astfel, oficial, preşedintele ţării. După depunerea jurământului, la palat a fost intonat imnul Republicii Moldova, relatează „Jurnal de Chişinău“, în ediţia electronică.
„Trăim împreună în acelaşi stat, trebuie să ne respectăm reciproc. Doar aşa avem şansa să ne dezvoltăm şi să intrăm în marea familie a democraţiilor prospere. Ca preşedinte voi promova toleranţa şi respectul“, a afirmat Timofti, în discursul său. „Este o zi în care, după o lungă perioadă de incertitudine, Republica Moldova intră într-o nouă etapă de dezvoltare, în care Republica Moldova trebuie să avanseze. Sunt sigur că va avansa în parcursul său european, pentru a oferi cetăţenilor o viaţă prosperă“, a adăugat el.
Magistratul Nicolae Timofti a fost votat la 16 martie de Parlamentul de la Chişinău în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a fost ales cu votul a 62 de deputaţi, în condiţiile în care avea nevoie de voturile a 61, din totalul de 101 membri ai Parlamentului moldovean.
Alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a pus astfel capăt unei crize politice care durează de aproape trei ani, timp în care ţara a fost condusă de un preşedinte interimar. Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a declarat ieri, după aflarea rezultatului, că Republica Moldova trebuie să se concentreze acum, după ce ţara a depăşit problemele instituţionale, pe agenda ambiţioasă de reforme europene.