Numărul băncilor islamice continuă să crească
Prima bancă islamică tunisiană, creată cu un capital inițial de 25 de milioane de dolari, a fost lansată 28 mai 2010.
Prima bancă islamică tunisiană, creată cu un capital inițial de 25 de milioane de dolari, a fost lansată 28 mai 2010, conform unor oficiali.
Promotorul acestei bănci, botezată Zaytuna, omul de afaceri Mohamed Sakher El Materi, fiu al președintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali, deține 51% din capital.
"Ideea de instituire a unei bănci islamice în Tunisia a avut mai multe motivații (..) printre care consolidarea și îmbogățirea sistemului financiar și bancar al țării, furnizarea de soluții inovatoare și produse complementare la serviciile deja existente în băncile convenționale", a indicat vineri Materi, conform AFP.
Până în 2011, capitalul social al Zaytuna, care a lansat 9 agenții, va fi ridicat la aproximativ 66 milioane de dolari, conform declarației directorului său general, Amor Neji.
Avem planificată deschiderea unui număr de 20 de agenții pe an, în primii cinci ani", a mai adăugat el.
Banca Zaytuna este formată în jurul grupului "Princesse El Materai Holding", format din șase dintre principalele grupuri majore private tunisiene (La Carte, Poulina, TTS, Bouchamaoui, Delice Danone-Ulysse Trading & Industrial Companies).
Consiliul de administrație al băncii se supune unui control al unui comitet Sharia (lege islamică), prezidat de Sheikh-ul Mohamed Mokhtar Sellami, fostul Muftiu al Republicii, cea mai înaltă autoritate religioasă din țară.
Într-un context în care băncile convenționale (in mare parte “creștine“) nu prezintă siguranță în investiții și depozite, principiile de bază ale finanțării islamice par să ajute la extinderea numărului de fideli și să atragă deci capital de pe piață: interzicerea cametei și a dobânzilor (depunătorii devenind practic acționari), responsabilitatea socială în investiții. (Andreea Zahariea)