O Biserică renăscută din cenuşă: Biserica Ortodoxă a Albaniei (2)
Biserica Ortodoxă trebuie să dea lumii mai mult pe Dumnezeu cel adevărat, de care are nevoie lumea. Un Dumnezeu care este Dumnezeul iubirii, Dumnezeul adevărului, Dumnezeul jertfei pentru alţii.
Cu musulmanii avem, aşa cum am spus, o bună armonie, şi avem multe dialoguri inter-religioase. Facem multe eforturi să fim alături. Spre exemplu, unul dintre aceste eforturi este crearea unei comisii inter-religioase, unde creştinii şi musulmanii împreună vorbesc despre ceea ce cred ei că este important pentru ţara noastră. Provocările la care este supusă ţara noastră sunt multiple. Mai întâi, este stadiul ateismului promovat în perioada comunistă. Este un lucru pe care îl avem în comun cu alte ţări ale Europei. Trebuie să confruntăm această situaţie, deoarece este adânc înfiptă în educaţie ideea că Dumnezeu nu există, că religia este opiu pentru popor. Trebuia să lucrăm în acest domeniu din greu, mai ales cu cei care au fost crescuţi şi educaţi în era comunistă, să-i convingem de contrariul, că adevărul este diferit.
Un alt lucru care ne preocupă este că noi trăim într-un sistem democratic, dar trebuie să lucrăm pentru statutul legal al Bisericii. Statul nu ne-a redat toate proprietăţile, ceea ce nu este drept pentru noi. Au promis să ne dea proprietăţile furate, dar multe dintre acestea precum icoane, cărţi, toate moaştele şi obiectele liturgice sunt în muzee. Desigur statul a făcut un mare progres pentru că a recunoscut statutul Bisericii, acum 2-3 ani, ceea ce a fost un mare pas în relaţiile dintre Biserică şi stat.
O altă provocare este educaţia oamenilor. Biserica face mari eforturi pentru asta. Mulţi albanezi sunt acum imigranţi în alte părţi ale Europei, aşa că avem grijă ca tânăra generaţie să fie educată în credinţa creştină. O altă preocupare este educaţia clerului. Arhiepiscopul Anastasios a făcut mult pentru aceasta nu numai clădind şcoli, ci înzestrându-le cu de toate, ajutând pe teologi de la primii paşi până la hirotonie. Structura noastră este diferită de alte state. Statul nu plăteşte ceva clerului şi nu are grijă de educaţia lui, aşa că Biserica trebuie să facă totul pentru a găsi fonduri pentru preoţi, pentru salariile lor, pentru casele lor, pentru copiii lor, pentru a le da o bună educaţie.
A.B.: Este educaţia clerului recunoscută în statul vostru? Au diplome recunoscute de guvern?
Diacon A.B.:Noi nu avem educaţie religioasă în şcoli. Spre exemplu, toate marile religii din Albania încearcă să vorbească cu statul pentru ca educaţia religioasă să fie predată în şcolile de stat. Acest lucru este dificil, deoarece statul este ezitant în recunoaşterea instituţiilor noastre. Academia noastră teologică a intrat în Universitate ca facultate de teologie şi filosofie şi este recunoscută. Avem multe şcoli elementare şi grădiniţe. Arhiepiscopul Anastasie a făcut multe eforturi în această privinţă, pentru a avea şcoli de la grădiniţă până la universitate (…).
A.B.:Prezentarea voastră este foarte important pentru o înţelegere creştină a căsătoriei şi familiei. Acum, vedem mulţi tineri că ezită. Ei nu ştiu cum să clădească o familie, şi uneori nu doresc să clădească o familie deloc, deoarece ei cred că nu există viitor pentru ea. Care credeţi că sunt principalele obstacole pentru tineri pentru a clădi o familie creştină bună?
Diacon AB: În primul rând, este un fapt că tinerii de azi au o mare dilemă: aceasta e: Dumnezeu sau nu? Acesta este punctul crucial. Ei nu au o idee clară sau o credinţă clară, aşa că ezită, deoarece nu văd ceva important în asta. Al doilea, este punctul de vedere materialist al societăţii. Trăim într-o societate consumeristă. Se încearcă o modernitate consumistă, oamenii văd că alţii pot face multe cu banii, dar familia nu este între scopurile lor. Este ceva care este văzut ca un contract, dar în care este de fapt o nevoie spirituală. Fiind văzută ca un contract pentru a avea bunuri materiale, ea este lăsată la o parte şi nu este înţeleasă corect.
Un alt fapt este că păcatul în societatea de astăzi este mai mare decât înainte, sau mai uşor de intrat, şi s-a făcut tot mai greu pentru tineri să simtă nevoia unei familii bune, pentru că viaţa e rapidă, lucrurile se schimbă mereu, aşa că ei nu pot vedea că familia rezistă pentru totdeuna. Acesta este un soi de relativism, şi este răspândit în toate aspectele vieţii noastre. Este greu pentru că oamenii nu văd stabilitatea din familie. Al patrulea lucru este pentru mine şcoala. Şcolile noastre, educaţia noastră sunt foarte slabe. Tinerii nu sunt educaţi cu idealuri bune, cu lucruri drepte, aşa ca ei să înfrunte viaţa într-adevăr. Profesorii încearcă să-i formeze mai mult pe temei tehnic şi nu în lumea spirituală. Şi aceasta este o mare problemă astăzi.
A.B.: Să ne imaginăm: dacă aţi fi capabil să faceţi 5 lucruri pentru a îmbunătăţi situaţia familiilor moderne în această lume, care ar fi acestea?
Diacon A.B.:Doar cinci? În primul rând, să-L punem pe Hristos mai mult în familie. Al doilea, să punem mai multă iubire, iubire adevărată, care vine de la Hristos. Al treilea să punem mai mult adevăr. Adevărul este motivul care creează o familie. Al patrulea este să punem mai mult interes nu numai pentru noi, ci mai multă iubire pentru celălalt, pentru că familia nu este un cerc închis. Şi al cincilea, este să vedem lumea ca o mare familie, că totul ce este în lume nu este ceva întâmplător, ci să vedem responsabilitatea noastră, nu numai în familie, ci în toată lumea. Acestea sunt cele 5 lucuri importante, cred eu.
A.B.: Ultima întrebare. Care sunt cele mai mari provocări ale acestei societăţi seculare moderne, pentru Biserica Ortodoxă? Şi ce poate face Biserica Ortodoxă pentru această societate care nu are nevoie de Dumnezeu sau de Biserică?
Diacon A.B.:Cred că oamenii nu pot trăi fără Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este natural, firesc în interiorul omului. Toate societăţile lumii, chiar şi cele comuniste, încearcă să spună că Dumnezeu nu există. Dar acest lucru nu este adevărat. Astăzi ceea ce trebuie mai mult lumii este sfinţenia care vine din Dumnezeu. Şi cred că suntem mai bogaţi, că ştim mai multe lucruri, dar un lucru ne lipseşte mult, că nu-L avem pe Dumnezeu atât de mult. Aşa că Biserica Ortodoxă trebuie să dea lumii mai mult pe Dumnezeu cel adevărat, de care are nevoie lumea. Un Dumnezeu care este Dumnezeul iubirii, Dumnezeul adevărului, Dumnezeul jertfei pentru alţii. Aşa cum un poet creştin spunea, creştinii sunt responsabili pentru întreaga lume. Şi cred că în această lume Biserica Ortodoxă are ceea ce este esenţial. Şi ceea ce este esenţial este Dumnezeu. Şi doar Biserica Ortodoxă poate să-L ofere pe Dumnezeu în adevăratul sens al cuvântului, pentru că este Biserica Cuvântului Hristos.
A.B.: La final, puteţi să ne spuneţi câteva cuvinte pentru tinerii creştini, care se pregătesc să clădească o familie?
Diacon A.B.:În primul rând, vreau să le spun să stea aproape de Hristos şi să stea aproape de Biserică. Numai aici este cea mai sigură cale să faci o familie bună şi să trăieşti o viaţă curată. Acesta este într-adevăr foarte important de ştiut, că familia este o parte din mântuire. Este o cruce, dar e o cale către Dumnezeu, către rai. Şi ei trebuie să fie pregătiţi. Şi încă un lucru pe care trebuie să-l ştie este cum să se roage, pentru că în familie, în căsătorie, trebuie să te rogi mult pentru a birui toate problemele.
A.B.: Mulţumesc foarte mult pentru interviu.
Interviu realizat de Pr. Antonie Borisov
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa:http://www.bogoslov.ru