O creştere salarială de 16% ar avea un impact de două miliarde de lei

Social

O creştere salarială de 16% ar avea un impact de două miliarde de lei

    • O creştere salarială de 16% ar avea un impact de două miliarde de lei
      O creştere salarială de 16% ar avea un impact de două miliarde de lei

      O creştere salarială de 16% ar avea un impact de două miliarde de lei

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor spun că analizează în prezent mai multe măsuri pentru creşterea veniturilor populaţiei, însă decizia finală „depinde de rezultatele economice ale primului trimestru“.

Ministerul Finanţelor Publice analizează mai multe scenarii pentru creşterea veniturilor populaţiei, însă o majorare a acestora va fi posibilă „în condiţiile înregistrării unei creşteri economice sustenabile“, a declarat ieri ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi. „Analizăm o multitudine de scenarii, al căror rezultat este creşterea veniturilor populaţiei. Ca să ne asigurăm că avem această creştere, trebuie să ne asigurăm că avem creştere economică. Priorităţile pentru 2012 vizează creşterea veniturilor printr-o prioritizare a investiţiilor, a cheltuielilor, printr-o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor şi prin absorbţia de fonduri europene“, a afirmat Bogdan Drăgoi, care a precizat că o creştere cu 16% a salariilor bugetarilor ar avea un impact bugetar de două miliarde de lei. „Impactul bugetar, în eventualitatea creşterii salariilor de la 1 iunie 2012 cu 16%, ar fi de 2 miliarde de lei, pe jumătate de an, pentru bugetul pe 2012“, a afirmat Bogdan Drăgoi. Ca o comparaţie, ministrul a precizat că impactul unei eventuale scăderi a Contribuţiilor pentru Asigurările Sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde de lei asupra bugetului pe acest an. Oficialul MFP a precizat că se analizează mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor două măsuri, însă decizia finală „depinde de rezultatele economice ale primului trimestru“. Totodată, ministrul Finanţelor a precizat că nu se are în vedere modificarea ţintei de deficit bugetar pentru acest an, stabilită la 1,9% din PIB.

O decizie aşteptată pentru vara acestui an

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în Parlament, că Guvernul are datoria de a găsi soluţii pentru ca, „în jurul datei de 1 iunie, să fie reîntregite salariile bugetarilor“. Cu două zile înainte, premierul Ungureanu a declarat că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, „sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori“, dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri. După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar urma să mai beneficieze de o creştere cu circa 16%.