O doză de iaurt ne hidratează la fel ca un pahar de apă

Social

O doză de iaurt ne hidratează la fel ca un pahar de apă

    • O doză de iaurt ne hidratează la fel ca un pahar de apă
      O doză de iaurt ne hidratează la fel ca un pahar de apă

      O doză de iaurt ne hidratează la fel ca un pahar de apă

În aceste zile în care temperatura a depăşit în unele zone chiar şi 33 de grade Celsius, Ministerul Sănătăţii a făcut câteva recomandări pentru populaţie. Astfel, medicii susţin că este indicat să evităm expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00 şi să ne hidratăm corespunzător.

Ministerul Sănătăţii recomandă ca în această perioadă cu temperaturi extreme populaţia să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00. De asemenea, trebuie să consume zilnic lichide (între 1,5-2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete, fiind necesar un pahar cu apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Ca alternativă, la fel de indicat este şi iaurtul, o doză de iaurt hidratând la fel ca şi un pahar de apă.

Medicii ne mai sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben şi roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Nu este indicat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

De asemenea, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

În cazul în care nu putem evita expunerea la soare, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Activităţile în exterior trebuie, pe cât posibil, evitate în zilele caniculare. O atenţie aparte trebuie acordată copiilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

Totodată, trebuie păstrată legătura permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, pentru a urmări starea lor de sănătate.

Medicii recomandă ca în perioada caniculei să fie limitată funcţionarea aparatelor electrocasnice pentru ca astfel să fie evitată creşterea temperaturii în camere, acoperirea ferestrelor expuse la soare şi închiderea lor în miezul zilei. De asemenea, medicii recomandă deplasarea la primele ore ale dimineţii sau seara, iar atunci când sunt nevoiţi să părăsească locuinţele să alterneze deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat, precum magazinele, sau fără expunere directă la soare.