O lume fără arme nucleare
Întreabă pe oricine de pe stradă dacă poate supravieţui fără arme nucleare şi imensa majoritate a oamenilor spune că da.
Aceasta este adevărat chiar şi în ţări care posedă arme nucleare, după Campania de abolire a Armelor nucleare (ICAN), o iniţiativă a societăţii civile internaţionale dedicată speranţei unei lumi fără arme nucleare.
Totuşi guvernele care posedă arme nucleare nu au aceeaşi opinie. Politicile lor spun: “poate, dar nu în viaţa noastră”.
O coaliţie de 2000 de organizaţii din întreaga lume care doresc să abolească armele nucleare s-a întâlnit în Geneva în 16 septembrie 2011. Programul include o analiză aprofundată a prospectelor pentru o dezarmare nucleară, sub umbrela Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC).
Este clar că după ani de zile de progres nesemnificativ, sprijinul pentru abolirea armelor nucleare a crescut. În Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), 133 de ţări sunt în favoarea Convenţiei Armelor Nucleare, raportează Alyn Ware, unul dintre activiştii care mobilizează parlamentari din Noua Zeelandă şi în alte ţări.
“Suntem conştienţi de succesul altor tratate şi de absurditatea menţinerii arsenalelor nucleare într-o lume din ce în ce mai inter-conectată şi inter-dependentă” spune Ware. O convenţie care să interzică armele nucleare este cel mai mare obiectiv al ICAN.
“Există Curtea Penală Internaţională de la Haga. Oricine va folosi arme nucleare va fi dus la această curte penală, pentru că armele nucleare sunt profound ilegale” spune Tim Wright de la ICAN Australia.
În Statele Unite ale Americii, 200 de miliarde de dolari au fost promise de stat pentru modernizarea arsenalului nuclear american. Scriitorul Alice Slater de la “Fundaţia pentru Pace în epoca nucleară” (Nuclear Age Peace Foundation) a arătat cât de mari sunt costurile, pericolele şi consecinţele energiei nucleare. Cutremurul, tsunami-ul şi dezastrul nuclear de la Fukushima au scos în evidenţă existenţa celor 500 de reactoare nucleare în 30 de ţări şi a celor 60 în construcţie. Fiecare dintre acestea este o “uzină - bombă” a spus Slater.
Ea a lăudat deciziile recente ale guvernelor din Germania, Italia, Elveţia şi Spania de a renunţa la uzinele de energie nucleară. Slater a adăugat că ar fi nevoie de 3,8 milioane de mori de vânt pentru a acoperi jumătatate din nevoile de energie ale lumii (acoperite de energia nucleară) şi pentru a nu mai fi nevoie de energie atomică. Dar ea a adăugat: “Avem 7,3 milioane de maşini construite în fiecare an, ar fi greu să construim 3,8 milioane de mori de vânt pentru siguranţa acestui pământ?”.
100 de primari din cele mai mari oraşe ale Japoniei s-au adunat pentru a susţine ca nord-estul Asiei să devină “Zonă Liberă de Arme Nucleare”.
Consiliul Mondial al Bisericilor susţine abolirea totală a armelor nucleare şi lucrează pentru acest lucru pe toate cele 6 continente ale pământului.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.oikoumene.org