O mare parte din laptele vândut în magazine nu este natural
O mare parte din laptele vândut în magazine nu este natural, fiind produs din lapte praf, iar vina aparţine „probabil autorităţilor“, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la inaugurarea sediului Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Naturale - IBA Bucureşti.
„Foarte mult din laptele pe care îl cumpărăm din magazin de fapt este făcut din lapte praf, deci nu este lapte natural“, a spus Fuia.
El a spus că de vină pentru această situaţie sunt autorităţile şi legislaţia. „Cine poartă vina? Vina o poartă probabil autorităţile, care la ora actuală ar trebui să contureze acest proces. Poate există şi un vid legislativ pe această temă“, a afirmat ministrul.
El a amintit şi despre anumite dezbateri din ultima vreme din presă, care au avut ca temă brânza contrafăcută.
Potrivit acestuia, vor fi intensificate controalele în pieţe după introducerea Registrului industriilor alimentare. Registrul Industriilor Alimentare este un act normativ, deocamdată în stadiu de proiect, care impune tuturor operatorilor economici din domeniul producerii produselor alimentare să se înscrie în acesta, fiind totodată actul cadru pentru care urmează să se elaboreze norme tehnice şi control în toate domeniile de activitate ale industriei alimentare.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucureşti a inaugurat ieri un nou sediu. Acesta a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“, fondurile alocate fiind în valoare de peste 37,1 milioane de lei.
Ministrul Agriculturii a afirmat că rolul unui astfel de institut este „de a fi siguri că ceea ce punem pe masă este de calitate“.
Fuia a mai declarat că suprafeţele cultivate cu porumb moficat genetic în România sunt în scădere şi probabil că anul acesta vor fi mai puţin de 300 de hectare cu porumb modificat genetic.
Taxa pentru utilajele agricole va fi eliminată
Ministrul a mai afirmat, pe de altă parte, că va fi realizată o modificare legislativă, pentru a lămuri problema impozitării utilajelor agricole înregistrate.
„Vom scoate această taxă pentru utilajele care sunt înregistrate la primărie cu plăcuţe galbene. Nu este normal ca fermierii să plătească impozit pentru o combină ca şi pentru un X5 (BMW) sau alte limuzine care merg pe drumurile publice. Codul Fiscal este în discuţie în Parlament şi, odată cu modificarea Codului Fiscal, va intra în vigoare şi această modificare“, a explicat ministrul Agriculturii.
La jumătatea lunii martie Fuia a anunţat că Ministerul Agriculturii nu este de acord ca utilajele agricole să fie impozitate ca vehicule de transport şi că discută în acest sens cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Peste 300 de agricultori au protestat la acea dată faţă de majorarea taxelor pentru utilajele agricole, organizând şi un marş cu aproape 70 de tractoare la Nădlac. Ei au susţinut că încadrarea utilajelor agricole în categoria vehiculelor de transport de mare tonaj - faţă de categoria vehiculelor lente, până anul trecut - face ca taxele plătite la primării să crească, în acest an, de peste zece ori.