O nouă ediţie a Festivalului Mărţişorului la Iaşi

Social

O nouă ediţie a Festivalului Mărţişorului la Iaşi

    • O nouă ediţie a Festivalului Mărţişorului la Iaşi
      O nouă ediţie a Festivalului Mărţişorului la Iaşi

      O nouă ediţie a Festivalului Mărţişorului la Iaşi

În perioada 27 februarie-1 martie, pe strada Lăpuşneanu din Iaşi va avea loc cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Mărţişorului, organizat de Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţia „Alexandru Lapuşneanu“ şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi şi ISJ Iaşi.

În perioada 27 februarie-1 martie, pe strada Lăpuşneanu din Iaşi va avea loc cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Mărţişorului, organizat de Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţia „Alexandru Lapuşneanu“ şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi şi ISJ Iaşi. Potrivit etnografului Marcel Lutic, preşedinte al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova Iaşi, la această ediţie vor participa meşteri şi creatori populari din România şi Republica Moldova, „care vor aduce la Iaşi martişoare tradiţionale sau în spirit tradiţional“.

Se doreşte, ca în fiecare an, „păstrarea şi promovarea cu discreţie a mărţişorului tradiţional românesc“, dar şi cunoaşterea credinţelor referitoarea la această sărbătoare. Ieşenii vor afla informaţii şi cu privire la timpul purtării, cromatica sau modul în care se confecţiona, pe vremuri, mărţişorul, simbol original şi tradiţional românesc de primăvară.

Tradiţia populară spune că mărţişorul trebuie purtat începând cu ziua de 1 martie şi până la primele semne ale biruinţei primăverii, respectiv până la momentul când înfloresc pomii, revin berzele din ţările calde sau se aude cucul cântând.

Atunci, mărţişorul va fi legat de un cireş sau măr înflorit, ca să dea rod bun şi să ne aducă mult noroc.