O singură vaccinare împotriva HPV ar putea fi suficientă pentru o imunitate de lungă durată
Vaccinarea femeilor cu o singură doză de vaccin împotriva papilomavirusului uman (HPV), responsabil pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin, ar putea fi suficientă pentru a produce o imunitate de lungă durată, conform unui studiu publicat luni, relatează agenția de presă AFP.
"Am constatat că nivelurile de anticorpi pentru cele două tipuri de HPV - 16 şi 18 - la femeile cărora le-a fost administrată o doză de vaccin au rămas aceleaşi la patru ani după vaccinare", a explicat dr.Mahboobeh Safaeian, cercetător al Institutului american de Cancer (NCI) din Bethesda, statul Maryland, principalul autor al studiului.
"Aceste rezultate pun sub semnul întrebării recomandările actuale potrivit cărora vaccinul împotriva HPV necesită mai multe doze pentru a genera un răspuns imun de durată", a mai adăugat specialistul în boli infecţioase, al cărui studiu este publicat în revista americană Cancer Prevention Research.
Studiul se bazează pe rezultatele unui test clinic francez, proiect finanţat de NCI pentru a testa eficacitatea vaccinului Cervarix, produs de laboratorul britanic GlaxoSmithKline, în rândul femeilor din Costa Rica.
La studiu au luat parte aproximativ 7.500 de femei, cu vârste între 18 și 25 de ani din Costa Rica. Deși toate femeile ar fi trebuit să primescă trei doze de vaccin recomandate, la anumite intervale de timp, aproximativ 20% dintre participante nu au primit, așa că cercetătorii au analizat probele sangvine de la un grup de 78 de femei care au primit doar o singură doză, și le-au comparat cu alte două grupuri, de 120 și, respectiv, 192 de femei care au primit 2 sau trei doze de vaccin.
Rezultatele au arătat că toate femeile din cele trei grupuri aveau anticorpi împotriva tulpinilor virulente de HPV, respectiv, 16 și 18. Anticorpii au rămas activi timp de patru ani, atât cât se bănuia că vaccinul va fi eficient.
Niveulul anticorpilor a rămas stabil de-a lungul timpului, deși nivelul a fost ușor mai scăzut în grupul femeilor vaccinate o singură dată, cercetătorii trăgând concluzia că reacţia lor imunitară era una de durată.
Autorii studiului au spus că înainte de a se face schimbări majore la acest capitol (n.r. al vaccinării) continuarea studiilor este necesară, iar pe termen lung, acestea ar putea avea un impact imporant, atât asupra sănătății femeilor la nivel global, dar, în special, în rândul femeilor din țările slab dezvoltate.
"Vaccinarea cu două doze, sau chiar o singură doză, ar putea simplifica logistica și ar putea reduce costurile vaccinării, mai ales în țările în curs de dezvoltare sau slab dezvoltate, unde apar 85% din cancerele cervicale din lume, și unde acesta (n.r. cancerul cervical) este una dintre cauzele principale ale mortalității legate de cancere", a menționat dr.Mahboobeh Safaeian.
Papilomavirusul uman poate cauza cancer oral, anal, vulvar și de col uterin (cervical).
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul cervical este a doua cauză principală de cancer în rândul femeilor la nivel global, și cauzează aproximativ 500,000 de cazuri noi și peste 250,000 de decese anual.
*****
Vaccinul HPV reprezintă primul vaccin creat pentru prevenirea cancerului de col uterin, leziunilor genitale precanceroase şi condiloamelor genitale datorate HPV. Vaccinul mimează boala şi crează rezistenţă. NU este un vaccin cu virus viu sau virus inactivat, prin urmare nu prezinta nici un risc. Vaccinul previne infectarea cu patru tipuri de HPV: 6, 11, 16 şi 18.
Efectele secundare ale vaccinului sunt minore şi inconstante: subfebrilitate, înroşirea sau iritaţia pielii la locul injecţiei.
Vaccinul este eficient în proporţie de 95-100 % împotriva tipurilor HPV 6, 11, 16 şi 18.
Indicaţiile absolute de administrare ale vaccinului sunt fetele şi femeile cu vârste cuprinse între 9-26 ani. Este ideală administrarea vaccinului inaintea debutului vieţii sexuale.
Administrarea vaccinului se realizează în trei prize. A doua doză se administrează la două luni de la administrarea primei doze, iar a treia doză se administrează la şase luni de la prima doză.
Vaccinul nu tratează şi nu vindecă infecţia HPV. Persoanele care sunt deja infectate cu un tip de HPV sunt protejate prin administrarea vaccinului de infectarea cu celelalte tipuri de HPV. Deci este utilă administrarea vaccinului chiar în prezenţa unei infecţii cu HPV.
Vaccinul nu conţine virusul HPV, deci NU se poate dobândi infecţia HPV prin administrarea vaccinului.