Oamenii nu vor primi despăgubiri, dacă locuinţele nu sunt asigurate

Social

Oamenii nu vor primi despăgubiri, dacă locuinţele nu sunt asigurate

    • Oamenii nu vor primi despăgubiri, dacă locuinţele nu sunt asigurate
      Oamenii nu vor primi despăgubiri, dacă locuinţele nu sunt asigurate

      Oamenii nu vor primi despăgubiri, dacă locuinţele nu sunt asigurate

Numai 6% dintre locuinţele românilor sunt asigurate, în prezent, prin Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). „Nimic nu-l mai sperie, se pare, pe român“, a comentat situaţia preşedintele PAID, Marius Bulugea.

Într-o perioadă în care este readusă în actualitate problema unor eventuale inundaţii cauzate de topirea cantităţilor mari de zăpadă înregistrate în unele zone, reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) spun că numai 6% din locuinţele românilor sunt asigurate. „Dintre acestea, 3,4% sunt din mediul rural, iar 2,6% din mediul urban, ceea ce înseamnă că numărul dosarelor de pagubă şi valoarea despăgubirilor nu vor fi foarte mari în cazul gospodăriilor afectate de căderile de zăpadă şi al eventualelor inundaţii“, a declarat Marius Bulugea, preşedintele PAID.

Poliţa se menţine prin reînnoire anuală

Conform datelor Comisiei Naţionale de Statistică, în România există aproximativ 8,4 milioane de locuinţe. „De la începutul anului 2012, numai 8% din totalul poliţelor de asigurare PAID au fost reînnoite. Probabil că oamenii nu au înţeles încă faptul că această poliţă se menţine prin reînnoire anuală. La nivel naţional, existau, la 31 ianuarie, anul curent, 508.252 de poliţe, dintre care 205.853 poliţe de tip A şi 302.399 de tip B, adică din chirpici. Nu pot face un profil al asiguratului român, pentru că nimic nu-l mai sperie, se pare, pe român. Legile se comentează peste tot, dar nu se pun în practică. Conform legii 260/ 2008, oamenii nu vor mai primi despăgubiri de la stat în cazul inundaţiilor sau al daunelor produse de actualele fenomene meteo. Mai mult, conform statisticilor noastre, nici o şcoală, grădiniţă sau sediu de primărie nu are o poliţă de asigurare PAID“, a precizat Marius Bulugea.

Doar 19% dintre asigurări au fost încheiate în Moldova

În mediul urban, la 31 ianuarie 2012, erau încheiate 220.126 poliţe, iar în cel rural 288.126 poliţe prin PAID. Cele mai multe, 27%, erau în Muntenia, urmată de Moldova - 19%, Bucureşti - 12%, Dobrogea şi Transilvania - 9%. În Oltenia erau numai 7%, iar în Crişana 6% din totalul de poliţe PAID. „Numărul dosarelor de daună înregistrate în perioada anului 2010-2011 este de 50, iar valoarea totală a despăgubirilor acordate de 349 mii de lei. În ceea ce priveşte dosarele de daună aferente lunii ianuarie 2012, există 10 dosare, valoarea despăgubirilor acordate reprezentând 19.600 de lei“, a precizat preşedintele PAID.

Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) se reînnoieşte anual şi costă anual 10 sau 20 de euro, în funcţie de materialul de construcţie al locuinţei (chirpici/ cărămidă etc.), pentru sume asigurate de 10 mii, respectiv 20 mii de euro.