Oferte pe internet pentru săptămâna „Şcoala altfel“

Educaţie

Oferte pe internet pentru săptămâna „Şcoala altfel“

Unităţile de învăţământ au posibilitatea de a alege o gamă cât mai variată de activităţi non-formale pentru săptămâna „Şcoala altfel“. Întreaga ofertă, atât cea oferită de ONG-uri, cât şi cea venită din partea Consiliului Naţional al Elevilor, poate fi consultată online.

O platformă online de înregistrare a ofertelor organizaţiilor non-guvernamentale din domeniul educaţiei şi ale Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) a fost lansată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în cadrul Programului „Şcoala altfel“. „Utilizând www.scoalaaltfel.edu.ro, elevii, părinţii şi cadrele didactice pot fi la curent atât cu ofertele educaţionale ale ONG-urilor care activează în judeţul lor, cât şi cu cele ale CNE, în aşa fel încât să aibă posibilitatea de a alege o gamă cât mai variată de activităţi non-formale pentru săptămâna „Şcoala altfel“, se arată într-un comunicat de presă al MECTS.

Platforma www.scoalaaltfel.edu.ro a adunat, până în acest moment, ofertele a peste 100 de organizaţii non-guvernamentale din toată ţara. ONG-urile care doresc se pot înscrie în continuare, până la data de 24 februarie, ora 10:00.

Tot aici se regăsesc propunerile de proiecte ale membrilor Consiliului Naţional al Elevilor, organism care susţine iniţiativa MECTS. „Şcoala şi studiul trebuie să aibă prioritate în faţa altor tentaţii specifice vârstei. Este însă momentul în care putem să desfăşurăm activităţi pe placul nostru în cadrul şcolii. Este timpul în care putem acţiona, interacţiona, ne putem implica şi putem multiplica iniţiativele noastre în dezvoltarea vieţii comunităţii şcolare. Acest element va face din şcoală o plăcere şi nu o obligaţie. Învăţarea cunoaşte mai multe forme, educaţia non-formală fiind una dintre componentele ce nu trebuie neglijate“, este de părere preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Andrei Petre.

Elevii aleg activităţile la care doresc să participe

„Şcoala altfel“ oferă posibilitatea elevilor de a participa la activităţi pliate direct pe nevoile şi interesele lor, la activităţi non-formale. Programul educaţional extracurricular se va desfăşura în săptămâna 2-6 aprilie a acestui an.

„Elevilor nu le revine doar dreptul de a alege acţiunile la care doresc să participe, ci şi cel de a propune sau organiza ei înşişi activităţi care să le ofere posibilitatea de a-şi dezvolta noi abilităţi prin stabilirea de noi conexiuni între teorie şi practică, posibilitatea de a redescoperi valori şi atitudini prin joc, experimentare şi reflecţie“, mai susţin reprezentanţii elevilor.

La începutul lunii martie, programul pentru săptămâna „Şcoala altfel“ va fi adus la cunoştinţă tuturor elevilor din fiecare unitate de învăţământ în parte, aceştia putând să opteze fiecare pentru acţiunile dorite, etapa imediat următoare fiind organizarea activităţilor care cuprind diverse categorii: cinematecă, traininguri, concursuri de talente, competiţii sportive, dezbateri, acţiuni de cetăţenie participativă, acţiuni ecologice, umanitare,  voluntariat.