Olimpiada elevilor nevăzători, la Târgu Frumos

Educaţie

Olimpiada elevilor nevăzători, la Târgu Frumos

    • Olimpiada elevilor nevăzători, la Târgu Frumos
      Olimpiada elevilor nevăzători, la Târgu Frumos

      Olimpiada elevilor nevăzători, la Târgu Frumos

La Târgu Frumos, în judeţul Iaşi, se desfăşoară în aceste zile Concursul Naţional pe discipline pentru elevii nevăzători. Concursul este găzduit de Liceul „Moldova“  pentru deficienţi de vedere, singura şcoală de profil din zona Moldovei.

115 elevi şi cadre didactice din şcolile pentru nevăzători din întreaga ţară se află, în perioada 25-28 aprilie, la Liceul „Moldova“ pentru deficienţi de vedere din Târgu Frumos, pentru a participa la faza naţională a Concursului Naţional pe discipline pentru elevii nevăzători. La faza naţională a acestui concurs participă elevi din liceele pentru deficienţi de vedere din Târgu Frumos, Buzău, Bucureşti, Arad, Timişoara şi Cluj-Napoca. Concursul se desfăşoară la disciplinele: limba română, limba engleză, matematică, TIC, istorie, lectură corectă şi rapidă Braille.

„Această întâlnire a devenit o tradiţie a sistemului de învăţământ special pentru elevii nevăzători şi aduce împreună, pentru câteva zile, cei mai buni elevi cu deficienţe de vedere din ţară, într-o întrecere prietenească şi educativă, urmată, după obişnuinţă, atât de un program artistic oferit de elevii liceului gazdă, cât şi de o expoziţie de produse din cadrul Concursului „Creaţii prin ochii mâinilor“, la care participă echipajele tuturor liceelor speciale“, a explicat prof. Margareta Pristavu, directorul Liceului „Moldova“ din Târgu Frumos.

La Liceul pentru deficienţi de vedere de la Târgu Frumos învaţă 100 de elevi din şase judeţe din nordul Moldovei, respectiv din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Vaslui şi Bacău. Sunt copii nevăzători sau cu resturi slabe de vedere, pentru care această şcoală e salvarea dintr-o lume a necunoaşterii, căci în învăţământul de masă nu pot fi integraţi. Dacă nu ar veni aici, ar fi condamnaţi la o viaţă ce nu le-ar putea oferi prea mult. „Liceul nostru este unic în zona de nord a Moldovei. Încercăm să le oferim elevilor o educaţie bună, adaptată la deficienţa de vedere. Parcurgem curricula şcolii de masă, la finalul clasei a opta elevii noştri dau testele naţionale, ca şi cei de la şcolile de masă, la fel şi Bacalaureatul“, explică Margareta Pristavu, directorul liceului.

Majoritatea elevilor care termină Liceul „Moldova“ ajung să urmeze cursurile unor facultăţi sau alte forme de învăţământ care-i califică pentru o meserie.