Operaţie de transplant hepatic dublu, la Institutul Clinic Fundeni

Social

Operaţie de transplant hepatic dublu, la Institutul Clinic Fundeni

    • Operaţie de transplant hepatic dublu, la Institutul Clinic Fundeni
      Operaţie de transplant hepatic dublu, la Institutul Clinic Fundeni

      Operaţie de transplant hepatic dublu, la Institutul Clinic Fundeni

La Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a avut loc, în premieră naţională, o operaţie de transplant hepatic dublu. Intervenţia a fost realizată de o echipă coordonată de prof. dr. Irinel Popescu.

Pacienta care a fost supusă acestei intervenţii chirurgicale în premieră este o fată în vârstă de 14 ani, care suferea de boala Wilson (afecţiune metabolică a ficatului, caracterizată prin depunerea de cupru la nivelul ficatului şi transformarea cirotică a acestuia). Tinerei i-au fost transplantate două porţiuni de ficat, de la mama şi de la sora sa. Potrivit prof. Irinel Popescu, într-o astfel de intervenţie este foarte important volumul de ficat prelevat, care se raportează la masa corporală, în cazul fetiţei fiind necesare 770 de grame de ficat, iar donatorului trebuie să-i rămână 30% din volumul ficatului. „Nici mama, nici sora nu puteau dona suficient ficat şi singura soluţie era apelarea la acest tip de operaţie, pe care nu l-am mai făcut până acum şi care înseamnă dublu transplant hepatic. Operaţia a decurs normal. Au fost trei operaţii în paralel, două de prelevare, de la mamă şi soră, şi implantarea lor la receptor“, a precizat prof. dr. Irinel Popescu.

În ceea ce priveşte pericolul pentru cele trei paciente, acesta încă nu a trecut, a subliniat medicul. „Este o intervenţie cu risc, atât pentru receptor, cât şi pentru donator. Se spune că la un transplant hepatic cu donator în viaţă mortalitatea poate ajunge la 200% în plan internaţional“, a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

La rândul său, dr. Gabriela Droc, medic anestezist, a spus că misiunea anesteziştilor a fost una relativ simplă, dar a presupus necesitatea coordonării pentru toate echipele. Un lucru bun pentru pacient a fost acela că nu avea şi alte afecţiuni.

Dr. Alexandrina Constantinescu, gastroenterolog pediatru, a explicat că boala de care suferă fata este genetică şi afectează şi ficatul, şi creierul. Incidenţa bolii a crescut, fetiţa operată acum fiind a şasea pacientă cu această afecţiune, transplantată din 2001 şi până în prezent.

Potrivit medicilor, boala a debutat brusc în ianuarie. Pacienta a venit de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ în stare gravă şi a necesitat suport la Secţia de Terapie Intensivă.