Opoziția spaniolă vrea să împiedice intrarea în vigoare a legii privind avortul

Religia în lume

Opoziția spaniolă vrea să împiedice intrarea în vigoare a legii privind avortul

Opoziția de dreapta din Spania și regiunile pe care le conduce au amenințat că vor împiedica aplicarea legii privind avortul, intrată în vigoare luni și criticată puternic de Biserica Catolică.

Opoziția de dreapta din Spania și regiunile pe care le conduce au amenințat că vor împiedica aplicarea legii privind avortul, intrată în vigoare luni și criticată puternic de Biserica Catolică, transmite AFP, potrivit Mediafax.
Regiunile Madrid, Murcia, Galicia și Navarra, conduse de Partidul Popular de opoziție (PP, de dreapta), au amenințat că vor împiedica aplicarea acestei legi care introduce pentru prima oară în Spania noțiunea de întrerupere voluntară a sarcinii.
Președintele regiunii Murcia, Ramon Luis Valcarcel, a declarat că nu există "nici un motiv" pentru ca legea să fie aplicată, până când Tribunalul Constituțional, sesizat de opoziție, nu se va pronunța pe această temă.
Această "rebeliune", intens mediatizată marți, este susținută indirect de puternica și conservatoarea Biserică Catolică spaniolă, potrivit căreia legea este "incompatibilă cu conștiința morală catolică" și privează viața umană de "protecție".
Femeile din Spania pot pe viitor să efectueze o întrerupere de sarcină până la cel mult 14 săptămâni. În caz de "risc pentru sănătatea" mamei și/sau "grave anomalii ale fătului", avortul este permis până la cel mult 22 de săptămâni de sarcină.
Legea anterioară nu autoriza avortul decât în caz de viol (până la 12 săptămâni de sarcină), malformații ale fătului (22 de săptămâni) sau "pericol pentru sănătatea fizică sau psihică a mamei" (fără limită de timp).
Tribunalul Constituțional ar urma să se pronunțe asupra recursului Partidului Popular, care susține că legea este contrară articolului 15 din Constituția spaniolă. Acest articol recunoaște dreptul "fiecărei persoane la viață".
Potrivit ediției de marți a cotidianului El Pais, tribunalul nu ar urma să suspende legea, așa cum speră opoziția, și ea ar urma în final să fie aprobată, așa cum a fost aprobată și căsătoria între homosexuali în urmă cu cinci ani.
Ministrul Justiției, Francisco Caamano, a afirmat însă că această lege se va aplica în Spania "precum orice altă lege într-un stat de drept".