Orezul alb, posibil factor de risc în diabet
Potrivit unui studiu realizat la Harvard School of Public Health, consumul ridicat de orez alb ar genera un risc mai ridicat de îmbolnăvire de diabet de tipul 2.
Potrivit unui studiu realizat la Harvard School of Public Health, consumul ridicat de orez alb ar genera un risc mai ridicat de îmbolnăvire de diabet de tipul 2. Cercetătorii americani au analizat rezultatele a două studii efectuate în China şi Japonia şi a altor două realizate în Statele Unite şi Australia. Analizând datele colectate de la peste 350.000 de persoane, au ajuns la concluzia că un consum mare de orez alb prezintă riscul de îmbolnăvire de diabet.
Orezul nu trebuie consumat în fiecare zi, este bine să fie mâncat o dată sau de două ori pe săptămână, acesta fiind asociat cu un indice ridicat al glicemiei. Acest indice este estimat în funcţie de viteza la care nivelul de glucoză creşte în sânge după ce s-a consumat orez. În comparaţie cu orezul negru, care generează o creştere lentă a glicemiei, orezul alb are un efect de creştere rapidă a glucozei în sânge. De asemenea, orezul alb, fiind mai rafinat şi, prin urmare, prelucrat, pierde numeroase substanţe nutritive, precum fibrele sau magneziul, care ajută în mod normal la prevenirea apariţiei diabetului.