Dezbatere pe tema vizitei Papei Benedict în Serbia

23 Mai 2011 14:45 Ortodoxia în lume

Ierarhii Bisericii Ortodoxe Sârbe s-au întâlnit în Sinod la sfârşitul săptămânii trecute pentru a discuta posibila vizită a Papei Bendict al XVI-lea în Serbia.

Vizita Papei este prognozată a avea loc la Nis (Serbia) pentru a celebra 1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milan de către Sfântul Împărat Constantin şi de către Licinius în 313 A.D. Edictul de la Milan a fost edictul care a impus toleranţa religioasă în Imperiul roman, interzicând persecuţiile crude împotriva creştinilor.  

Sfântul Împărat Constantin cel Mare s-a născut în Naissus, în zilele noastre Nis, de către Augustul Constatius Clor şi Împărăteasa Elena.

Vaticanul a anunţat că Papa va vizita ţările cu minoritate catolică, numai cu consimţământul Bisericilor majoritare din ţările respective. Dacă Biserica Ortodoxă cade de acord să îl invite pe Suveranul Pontif în Serbia, vizita acestuia este de aşteptat să aibă loc la amplele sărbători prilejuite de aniversarea mai sus menţionată.

Patriarhul sârb Irineu, care a fost Episcop de Nis, a insistat că o vizită irenică a Pepei în Serbia va îmbunătăţi relaţiile dintre ortodocşi şi catolici. Există o dezbatere aprinsă în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe în privinţa acestei vizite: există episcopi care sunt împotriva acestei vizite şi a relaţiilor ecumenice în general, dar majoritatea ierarhilor privesc cu simpatie către Vatican, mai ales că acesta nu a recunoscut independenţa auto-proclamatului stat Kosovo.

Unele autorităţi ale Bisericii cred că Patriarhul sârb ar trebui să se întâlnească cu Papa Benedict numai după ce Patriarhul Kirill al Moscovei îl va întâlni pe acesta din urmă.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.balkaninsight.com

Citește alte articole despre: catolici, Serbia, ortodocşi, Patriarhul Serbiei, Papa Benedict, Nis, Naisus

Ultimele din categorie