Locuitorii din Homs se întorc la casele lor în ruine

27 Mai 2014 12:48 Ortodoxia în lume

După luptele acerbe din jurul oraşului Homs, Siria, locuitorii încep să revină la casele lor.

Însă, cei care timp de doi ani au fost refugiaţi în diferite locuri mai liniştite din Siria sau din ţările învecinate constată acum că locuinţele lor sunt devastate, distruse de mortiere şi bombe şi că averea lor nu mai există. Cartierele unde s-au derulat luptele sunt complet distruse şi bisericile creştine milenare sunt rase de pe faţa pământului.

Arhiepiscopul ortodox cu sediul în cartierul Bostan al Diwan din Homs a redeschis porţile reşedinţei sale în ciuda faptului că etajul al doilea al clădirii este distrus. Ierarhul ortodox este zi şi noapte în slujba celor răniţi şi înfometaţi, a locuitorilor care încearcă să îşi recapete viaţa lor aici.

El a declarat că 11 biserici au fost distruse sau puternic afectate, patru sedii episcopale, dar şi Biserica "Sfântul Gheorghe".

Catedrala celor Patruzeci de Mucenici şi Biserica "Sfântul Ilie" din Homs nu au fost distruse, însă au fost incendiate şi au suferit multe stricăciuni de la mortiere.

Miile de locuitori care nu mai au nimic s-au adunat în jurul catedralei şi, îngenunchind, s-au rugat lui Dumnezeu să-i apere pe ei şi lumea întreagă de iadul războiului. La rugăciune au participat toţi ierarhii în Biserica Brâului Maicii Domnului a siriacilor ortodocşi.

Ultimele din categorie